Lensin Tersi Düzü Nasıl Anlaşılır?

Lensin Tersi Düzü Nasıl Anlaşılır?

01.08.2017


Son Güncelleme: 26.11.2024

Kontakt lensleri kullanmak ve takmayı öğrenmek çok kolaydır. Ancak kontakt lenslerinizin ters mi yoksa düz konumda olup olmadığını anlamak biraz daha zor olabilir. Bu nedenle lensin tersi düzü nasıl anlaşılır sorusuyla sık sık karşılaşıyoruz. Kontakt lenslerin ince ve çok esnek oluşları yıllardır lens takanların bile yanılmasına neden olabilir.

Kontakt lenslerin ters takılması herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz. Fakat ters takılan lens gözde durmayacak ve batmaya başlayacaktır.

Kontakt lensin düz yüzeyi, lensin gözle temas eden yüzeyidir. Lens doğru takıldığında göze uyumunu sağlayan iç yüzeydir.

Kontakt lensin ters yüzeyi, lensin dışa dönük olması gereken tarafının gözle temas etmesidir. Bu durumda lens göze düzgün oturmaz ve rahatsızlık yaratır.

Kontakt lenslerinizi ters taktıysanız aşağıdakilerden herhangi birisini veya birkaçını yaşayabilirsiniz.

  • Lenslerde batma ve toz kaçmış hissi,
  • Lensin hareketini hissetme,
  • Gözde sulanma,
  • Lensin düşmesi.

Eğer kontakt lensinizi ters taktığınızı düşünüyorsanız çıkartıp tekrar diğer konumda takabilirsiniz. Fakat bu belirtiler hala geçmiyorsa lensiniz ters olmayabilir. Göz hekiminize danışmanızı öneririz.

Kontakt Lensin Tersi Düzü Nasıl Anlaşılır

Kontakt lensin tersi düzü nasıl anlaşılır sorusunun cevabını size 5 farklı yöntemle anlatmaya çalışacağız.

1- Kontakt Lensin Yandan Görünümü, Lensin Kenarlarına Bakma Yöntemi

Kontakt lensinizi kenarları yukarı bakacak şekilde parmağımızın ucana alıp yandan baktığımızda uç kısımlarının yukarı doğru olması gerekmektedir.
Doğru pozisyondaki kontakt lensin uçları yukarı doğru bakar. Fakat ters pozisyondaki lensin uçları sağa ve sola hafif kıvrık olacaktır.

2- Tako Veya Yarım Ay Yöntemi

Lensinizi parmağınızın ucuna alın ve ortasına yakın bir yerden baş ve işaret parmaklarınızla hafifçe sıkın. Lensin kenarları içe doğru hareket ediyorsa düz, kenarları yana doğru açılıyorsa ters konumdadır. Bu işlemi yaparken lenslerinizi çok sıkarak veya tırnaklarınızı değdirerek yapmamanızı öneririz. Aksi taktirde lensleriniz zarar görebilir.

3- İç-Dış İşaretleri

Bazı üreticiler lenslerin tersinin ve düzünün kolay anlaşılabilmesi için lensin görme alanının dışına, kenarına 1-2-3 olarak markalama yapmaktadır. Lensi parmağımızın ucuna alıp altında kenarına doğru baktığımızda rakamlar sırasıyla 1-2-3 şeklinde okunuyorsa lens doğru konumda, rakamlar ters okunuyorsa lens ters konumdadır. Fakat lensin sadece 1 kenarında olan bu rakamları görmek biraz zor olabilir.

4- Görünürlük Rengi Yöntemi

Kontakt lenslerin çoğu blister veya lens kabında kolaylıkla görülebilmesi için renklendirilmiştir. Buna görülebilirlik rengi (Visibility Tint) adı verilir. Lensi parmağımızın ucuna alıp yukarıdan baktığımızda kenarları tüm lens ile aynı tonda ve renkte görünüyorsa doğru, kenar kısmı soluk renkte ise kontakt lensimiz ters duruyor demektir.

5- Ambalaj Veya Lens Kabında Lensin Çevrilmesi

Kontakt lensler, aksi bir güç uygulanmadıkça blister içerisinden doğru konumda çıkarlar. Bunun nedeni hem üreticiler lensleri bilisterlere bu şekilde yerleştirdiğinden hem de lensin kendi doğru şeklini korumaya çalışmasından dolayıdır.

Eğer lensinizin terini ve düzünü diğer yöntemlerle ayırt etmekte zorlanıyorsanız lens kabınıza biraz solüsyon koyarak lensi içerisine bırakabilirsiniz. Çok büyük oranda doğru konumuna dönecektir.

Lensin tersi ve düzünün anlaşılması için gayet kolay olmakla birlikte kullanım alışkanlığı geliştikçe herhangi bir sorun olmadan kullanmaya devam edeceğinizden şüpheniz olmasın. Kullanım alışkanlığı sadece lensin ters veya düz olmasını anlamak için değil lensin hijyenik, kurallara uygun ve uzun yıllar sağlıklı olarak kullanmanızı da sağlayacaktır.


Bu içeriğin tüm hakları saklıdır. İzin alınmadan kopyalanamaz, alıntı yapılamaz.

Bu sitede yer alan metinler bilgilendirme amaçlıdır. Göz doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almanızı öneriyoruz.

Bu makaleyi beğendiniz mi ?

Scroll
Bizi Arayın
lensmarket.com kontakt lens kullanıcıları deneyimleri

En iyi lens nereden alınır? Sorusunun cevabı lensmarket.com. Satışını yaptığımız ürünlerle ilgili yorumları bulabilirsiniz.