Kontakt Lens Nasıl Takılır ?
Kontakt lens nasıl takılır sorusu, ilk defa lens kullanacak herkesin cevabını en çok merak ettiği sorudur.
Yapabilir miyim diye endişelenmenize gerek yok, birçoğumuz ilk seferde hiç zorluk çekmeden lensini takıp çıkartabiliyor.
Çok heyecanlıysanız ya da gözlerinize dokunma fobiniz varsa, gözlerinize dokunma provası yaparak çok kısa sürede bunların üstesinden gelebilirsiniz.
Bir nesne gözümüze çok yaklaştığında, doğal refleks olarak göz kırparız. Bu nedenle ilk lens takma deneyiminizden birkaç gün önce, gözlerinize dokunma pratiği yaparak göz kırpma refleksinizi zayıflatabilir ve lenslerinizi kolayca takabilirsiniz.
Gözlerinize dokunma pratiğine başlamadan önce ellerinizi yıkayın ve kurulayın, parmak uçlarınızı kirpiklerinizin, üst ve alt göz kapaklarınızın üzerinde nazikçe gezdirin. Son olarak, gözünüzün beyaz kısmına dokunun. Bu, aynı zamanda gözünüze dokunmanın büyük bir sorun olmadığını anlamanıza yardımcı olacak psikolojik bir süreçtir. Bu pratiğin kısa zamanda çok işe yaradığını göreceksiniz.
Oldukça kolay olan kontakt lens takıp çıkarma işleminin tüm aşamalarını sizin için madde madde sıraladık.
4 Adımda Lenslerinizi Kolayca Takabilirsiniz;
1.Adım: Ellerinizi yıkamayı unutmayın
Gözlerinize ve kontakt lenslerinize dokunmadan önce ellerinizi parfüm ve nemlendirici içermeyen bir sabunla yıkayın, iyice durulayın ve temiz bir havluyla kurulayın.
Ellerinizin üzerinde lenslerinize yapışarak gözünüze temas edecek toz parçacıkları ve kir kalıntısı olmadığından emin olun.
2.Adım: Lenslerinizin sağ sol ayrımına dikkat edin.
Lenslerinizi karıştırmayın, bunun için her seferinde aynı gözden başlayın, sağ elinizi kullanıyorsanız sağ gözden, sol elinizi kullanıyorsanız sol gözden başlayabilirsiniz.
LENSİN TERSİ, DÜZÜ
NASIL ANLAŞILIR ?
YANLIŞ
DOĞRU
3.Adım: Kontakt lensinizin ters olmadığından emin olun.
Blister paketi açın, lensinizi avuç içine alın ve solüsyonla durulayın.
Lensi baskın elinizin işaret parmağı üzerine koyun kenarını göz hizasında inceleyin. Kenar kısımlarında bükülme yoksa, yukarı doğru düz ve eşitse lens doğrudur. Kenarları dışa dönükse muhtemelen terstir.
Sonuna yaklaşıyoruz az kaldı!
4.Adım: Lensinizi gözünüze yerleştirin.
Kontakt lensi gözünüze yerleştirirken, göz kırpmanızı önlemek için diğer elinizin işaret parmağıyla göz kapağınızı tutun. Lensi tuttuğunuz elinizin üçüncü parmağıyla alt göz kapağınızı tutun. Yukarı bakın ve kontakt lensi gözünüze yerleştirin. Lensin yerine oturması için aşağı ya da burnunuzun uç kısmına doğru bakın. Parmaklarınızı çekin ve gözünüzü açıp kapatarak lensin tam olarak oturmasını sağlayın.
Ayrıca, aşağıda yer alan Lens Nasıl Takılır Video’lu anlatım da size yardımcı olabilir.
Kontakt lensini tek elle takmak isteyenler için, tek elle lens takma yöntemini de maddeler halinde sıraladık.
Tek Elle Kontakt Lens Takma Yöntemi
Öncelikle lensi, kenarları yukarı bakacak şekilde işaret parmağınızın ucuyla tutun.
Daha sonra başınızı yukarı kaldırın, görüşünüzü yukarıda rastgele bir noktaya odaklayın ve kontakt lensi tutan elinizin orta parmağını kullanarak alt göz kapağınızı aşağı doğru çekin.
Son olarak, lensi gözünüzün alt kısmına yerleştirin, ardından işaret parmağınızı yavaşça gözünüzden çekin ve alt göz kapağınızı serbest bırakın. Gözünüzü aşağıya doğru odaklayın, ardından lensin gözünüzle düzgün bir şekilde hizalanmasını sağlamak için gözünüzü birkaç saniye kapatın. İşte bu kadar!
Tekniğinizi mükemmelleştirmek pratik gerektirir, o nedenle ilk günlerde lenslerinizi gözünüze takmakta zorluk çekseniz de umutsuzluğa kapılmayın. Eğer uzun süre boyunca kontakt lenslerinizi takmakta zorluk çekerseniz, doktorunuzla görüşün, tekniğinizi gözlemleyecek ve geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Lensi Ters Takınca Ne Olur, Ters Takıldığı Nasıl Anlaşılır?
Kontakt lensimi ters takarsam ve bunu fark edemezsem ne olur diye endişelenmeyin. Lensinizi yanlışlıkla ters takarsanız, gözleriniz size hemen haber verecektir.
Lensinizi ters taktığınızda, muhtemelen aşağıdakilerden en az birini yaşayacaksınız:
- Gözlerde batma ve yanma hissi
- Bulanık görüş
- Lensin gözde katlanması
- Gözde sulanma
- Göz kırma sırasında lensin fazlaca hareket etmesi
Lensinizi ters taktığınızı düşünüyorsanız, Lensinizi gözünüzden çıkarın avucunuzun içinde lens solüsyonuyla temizleyin. Temizledikten sonra, tekrar gözünüze takmadan önce lensin tersini düzünü kontrol edin. Doğru şekilde yerleştirdiyseniz, anında daha net bir görüşe ve rahatlığa ulaşırsınız.
Kontakt Lens Nasıl Çıkarılır?
4 adımda kontakt lens çıkarmanın tüm aşamalarını sizler için maddeler halinde sıraladık.
1.Adım: Ellerinizi iyice yıkayın ve kurulayın
Lensinizi çıkarmadan önce ellerinizi, parfüm ve nemlendirici içermeyen bir sabunla yıkayın ve kalıntı bırakmayacak bir havluyla kurulayın.
2.Adım: Alt göz kapağınızı yavaşça aşağı çekin
Her seferinde aynı gözden başlayarak, baskın olmayan elinizin orta parmağını kullanarak alt göz kapağınızı nazikçe aşağı çekin, ardından üst göz kapağınızı yukarı çekerek kirpiklerinizi kaşınıza doğru tutun.
3.Adım: Yukarı bakın ve lensi aşağı kaydırın
Yukarı bakın ve lensi nazikçe gözünüzün beyaz kısmına doğru kaydırın, sonra parmağınıza doğru kaydırın.
4.Adım: Kontakt lensi nazikçe çıkarın
İşaret parmağınızı ve baş parmağınızı kontakt lensin iki yanına koyun ve ardından hafifçe sıkıştırarak çıkarın.
Alternatif çıkarma yöntemi;
Yukarı bakıp lensi kaydırarak çıkarma yöntemine alternatif bir diğer yöntem direkt karşıya bakarak, lensi başparmak ve işaret parmağıyla tutup çekme yöntemidir. Lens kullanan bireylerin bazıları bu yöntemi daha kolay buluyor.
Diğer göz için tekrarlayın.
Şimdi bu adımları diğer gözünüz için tekrarlayarak, kontakt lenslerinizi güvenli bir şekilde çıkarmış olacaksınız. Basit, değil mi!
Bu içeriğin tüm hakları saklıdır. İzin alınmadan kopyalanamaz, alıntı yapılamaz.
Bu makaleyi beğendiniz mi ?
Yorum yapmak için lütfen üye girişi yapınız.
Yorumunuz bize ulaştı, teşekkür ederiz.
Değerlendirme sonrası uygun olduğu takdirde yayına alınacaktır.
Token Hatası
Lütfen Sayfayı yenileyip tekrar deneyiniz.