Lens Blog
Kontakt Lens Nedir ?

Kontakt Lens Nedir ?

24.10.2024


Kontakt lens, kornea üzerine yerleştirilen, görme kusurlarını düzeltmek, kornea şekil bozukluklarını tedavi etmek veya kozmetik amaçlarla kullanılan ince mercektir. Optik gözlüklerin alternatifi olarak kullanılan kontakt lens, gözün kornea kısmına yerleştirildiği için gözün doğal şekline uyum sağlar ve ince bir tabaka gibi gözün yüzeyinde durur. Gözyaşı tabakası lensin altında kalır ve lensin kornea üzerinde rahatça hareket etmesini sağlar.Her göz kırpışta gözyaşı tabakası yenilenir, bu da lensin nemli kalmasına, temizlenmesine ve göz sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Kontakt lensler sınırsız bir görüş alanı sağlarlar, hareket özgürlüğü verirler, UV blokajlı olanlar gözleri ultraviyole radyasyondan korurlar, görmeyi düzeltirler ve tüm bunları görünümünüzü değiştirmeden yaparlar. Kontakt lensler de gözlük gibi görmeyi düzelten optik ürünlerdendir.

Saydam Kontakt Lens: Saydam lensler renksiz ve şeffaftır. Tüm kırma kusurlarının düzeltilmesinde kullanılırlar.

Renkli Kontakt Lens: Farklılık isteyenler için idealdir, numaralı renkli lensler hem göz rengini değiştirir hem de kırma kusurunu düzeltir, numarasız renkli lensler sadece kozmetik amaçlıdır.

Tasarımlarına Göre Kontakt Lens Çeşitleri

Tasarımlarına Göre Kontakt Lens Çeşitleri

  • Siferik Kontakt Lens : Miyop ve hipermetrop için tasarlanmıştır.
  • Torik Lens: Astigmat kırma kusuru için tasarlanmıştır.
  • Multifokal Kontakt Lens: Presbiyopi (görmede yaşa bağlı değişiklikler) olan kişiler için tasarlanmıştır.

Kullanım Sürelerine Göre Kontakt Lensler

Kontakt lensler kullanım sürelerine göre, günlük lensler, 2 haftalık lensler, aylık lensler ve yıllık lensler olmak üzere 4 gruba ayrılır.

Kullanım süreleri kontakt lenslerin blister paketlerinin açılmasıyla başlayan süredir. Lenslerin ömrüdür diyebiliriz, örnek vermek gerekirse günlük kullan-at lenslerin ömrü 1 gündür.

Günlük Lensler

Günlük, tek kullanımlık kontakt lensler yalnızca bir kez takılır, sonrasında atılır ve bir sonraki seferde yenisi kullanılır. Aylık lensler ve sürekli takılan lensler gibi kullanımdan sonra temizlenip kontakt lens kutusunda saklanmasına gerek yoktur, dolayısıyla en hijyenik ve zahmetsiz çözümdür.

2 Haftalık Kontakt Lensler

2 Haftalık lensler üreticisinin önerdiği şekilde 2 hafta süreyle takılır. Bu lensler gelen olarak akşamları çıkarılır ve gece boyunca kontakt lens bakım solüsyonunda saklanır. Bu bakım rutini, lenslerin temizliğini ve hijyenini sağlar, İki haftalık lenslerin bazıları 6 gece- 7 gün boyunca uyurken de(sürekli) kullanılabilir.

Aylık Kontakt Lensler

Aylık kontakt lensler maksimum 30 gün süreyle kullanılır. Bu lensler her gece çıkarılıp temizlenmeli ve gece boyunca kontakt lens bakım solüsyonunda saklanmalıdır. Bu rutin, lenslerin temizliğini sağlar, lens üzerinde yabancı maddelerin birikmesini önler, göz sağlığını ve konforunu artırır.

Aylık lens çeşitleri içerisinde 30 gece ve gündüz gözde kalabilme özelliğine sahip olanlar da vardır, ancak lensler her ne kadar buna uygun üretilmiş olsalar da gece lens kullanımıyla ilgili göz hekiminizin önerilerini almalısınız.

Yıllık Kontakt Lensler

Yıllık saydam lensler genellikle günlük, 2 haftalık ve aylık lenslerde üretimi bulunmayan yüksek diyoptriler için ya da özel üretim gerektiren durumlarda tercih edilir. Temizliğini ve hijyenini sağlamak zordur.

Gözde Kalma Sürelerine göre Lens Çeşitleri

2001 yılına kadar tüm yumuşak lenslerin uyurken gözden çıkarılması, temizlenmesi ve lens solüsyonunda bekletilmesi gerekiyordu. Gece-gündüz sürekli kullanılan yumuşak kontak lenslerin 2001 yılında FDA onayı almasından sonra, kontakt lensler gözde kalma sürelerine göre farklılaştı.

Gün içinde 12-16 saat takılan, ancak yatmadan önce çıkarılmaları gereken lensler.

6 gece 7 güne kadar sürekli takılan ve 1 hafta sonunda çıkarılması gereken lensler.

29 gece 30 gün boyunca sürekli takılan 1 ay sonunda çıkarılması gereken lensler.

Lenslerinizi uyurken kullanmak için göz hekiminize danışınız.

Üretildiği Materyale Göre Lens Çeşitleri

Üretildiği Materyale Göre Lens Çeşitleri

Kontakt lensler üretildikleri materyallere göre yumuşak ve sert gaz geçirgen olmak üzere iki ana kategoriye ayrılır.

1- Yumuşak Lens

Yumuşak kontakt lensler, oksijenin korneaya geçmesine izin veren, su içeren, yumuşak, esnek, jel benzeri materyallerden yapılır. Yumuşak kontakt lensler, günümüzde en yaygın olan lenslerdir.

Hidrojel ve silikon hidrojel, yumuşak kontakt lensleri üretmek için kullanılan iki temel malzemedir.

2- Hidrojel Kontakt Lensler

Hidrojel lensler, ince, gelişmiş konfor ve kullanım kolaylığı sağlayan polimerler içeren jel benzeri sudan yapılmış yumuşak lenslerdir. Plastik malzeme, suyun geçmesine izin vermek için oksijenle birleştirilir, ancak kuruduklarında, korneaya oksijen akışını azaltırlar. Bu sorunun üstesinden gelmek için silikon hidrojel lensler piyasaya sürüldü.

3- Silikon Hidrojel Kontakt Lensler

Silikon hidrojel kontakt lensler ilk olarak 2000’li yılların başında piyasaya sürüldü. Silikon hidrojel lenslerin özelliği, geleneksel hidrojel lenslere kıyasla korneaya daha fazla oksijen geçişi sağlamalarıdır.

Silikon son derece esnek bir malzemedir, bu lensler oldukça gözenekli ve emicidir, bu da daha yüksek oksijen geçirgenliğine ve daha fazla oksijenin kontakt lensten geçerek gözün yüzeyine ve korneasına ulaşmasına olanak tanır.

Bu geliştirilmiş oksijen geçirgenliği sayesinde, silikon hidrojel lensleri gözler için daha sağlıklı bir seçenek haline geldi, göz kuruluğu ve tahriş riskini azalttı. Günümüzde reçete edilen kontakt lenslerin %80'inden fazlası silikon hidrojel lenslerdir ve bu artış kullanıcılar arasındaki popülerliğini ve güvenilirliğini ispatlamaktadır.

4- Sert Kontak Lensler

Adından da anlaşılacağı gibi sert lensler, esnek olmayan, sert merceklerdir. Kısıtlı miktarda oksijeni korneaya geçirirler. 2 farklı malzemeden üretilirler.

4.A PMMA Sert Kontakt Lensler

Bu lensler polimetil metakrilat (PMMA) adı verilen oldukça sert bir plastikten yapılır. Bu lensler ucuz ve dayanıklıdır ancak en rahatsız edici kontakt lens türüdür. Korneaya ulaşan oksijen miktarını azaltırlar.

Şekilleri normal merceklerden daha küçüktür ve gözün nefes almasını sağlamak için kenarları korneaya yapıştırılmamıştır. PMMA lenslere alışmak uzun zaman alır çünkü sertlikleri başlangıçta göze rahatsızlık verebilir. Bu nedenlerden dolayı PMMA lenslerin yerini büyük ölçüde RGP sert gaz geçirgen lensler almıştır.

4.B Sert Gaz Geçirgen Lensler (RGP lensler)

PMMA lenslerden daha pahalıdır ve biraz daha az dayanıklıdır ve diğer sert lenslerden daha rahattır. Oksijen geçirgenliği diğer sert lenslerden daha fazla olan RGP lensler eski moda PMMA lenslerin yerini almıştır.

5- Hibrit Kontakt Lensler

Hibrit lensler 2 farklı malzemeyi birleştirir. Bu lensler yumuşak bir lens eteğiyle çevrili sert gaz geçirgen bir merkeze sahiptir. Sert merkez ile yumuşak kenarın kombinasyonudur. Hibrit lensler yarı yumuşak yarı sert lenslerdir.


Bu içeriğin tüm hakları saklıdır. İzin alınmadan kopyalanamaz, alıntı yapılamaz.

Bu sitede yer alan metinler bilgilendirme amaçlıdır. Göz doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almanızı öneriyoruz.

Bu makaleyi beğendiniz mi ?

ScrollBizi Arayın
lensmarket.com kontakt lens kullanıcıları deneyimleri

En iyi lens nereden alınır? Sorusunun cevabı lensmarket.com. Satışını yaptığımız ürünlerle ilgili yorumları bulabilirsiniz.