Lens reçetesini okumak oldukça kolaydır ve genellikle temel bilgiler içerir. Reçetede yer alan bilgilerle, ihtiyacınıza en uygun kontakt lensi seçmek mümkündür. Lens reçetenizi doğru şekilde anlayarak, daha rahat ve özgür bir görüş deneyimi elde edeceğiniz lenslerinizi kolayca sipariş edebilirsiniz.
İçindekiler
Kontakt Lens Reçetemi Nasıl Okurum?
Öncelikle hangi kırma kusuruna sahipsiniz onu belirleyin.
Lens reçetenizi elinize aldığınızda üzerinde birçok teknik terim, kısaltma ve rakam göreceksiniz, bunlar gözünüzü korkutmasın, bu terimlerin anlamlarını sizler için tek tek açıklayacağız.
Lens reçetenizde yer alan değerlerin ne anlama geldiğini bilmek sadece online lens satın almak için değil, zaman içerisinde gözlerinizdeki değişimleri takip edebilmeniz için de önemlidir.
Şimdi, birlikte lens reçetenizi daha yakından ve detaylı bir şekilde inceleyelim
Lens reçetelerinde sağ ve sol göz için ayrı ayrı alanlar belirtilmiştir. Eğer iki gözünüzün değerleri birbirinden farklı ise sağ ve sol gözünüz için uygun lensin değerleri ayrı ayrı belirtilir. İki gözünüzün değerleri aynı ise, genellikle sağ ve sol göz değerlerinden sadece birisinde belirtilir.
SPH:
Kırma kusurlarından Miyopi veya Hipermetropi’yi ifade eder. Miyop uzağı görememektir ve (-) eksi ile gösterilir. Hipermetropi yakını görememektir. (+) artı ile gösterilir. SPH kısaltması reçetenizde bazen “D” , PWR veya Sferik olarak da adlandırılabilir.
CYL:
Astigmatın derecesini İfade eder. Cylinder (Silindir) kelimesinin kısaltmasıdır. (-) eksi ile gösterilir. Bazen reçetenizde silindir veya astigmatizma dioptrisi olarak da görebilirsiniz. Reçetenizde CYL (+) olarak görünüyorsa bu değerin eksiye çevrilmesi gerekir. Göz hekiminiz size bu konuda yardımcı olacaktır. CYL standart olarak -0.75 dereceden başlayarak -2.75 dereceye, özel üretimli lenslerde ise -8.00 dereceye kadar üretilebilir. Reçetenizde CYL ve aks var ise Toric (Astigmat) lensler kategorisinden bir kontakt lens seçmelisiniz.
Aks:
Astigmatın göz üzerindeki konumunu belirten derece cinsinden 0 ile 180 arasında bir değerdir. Reçetelerde AX veya Axis olarak farklı adlarla bulunabilir.. Standart üretilen yumuşak lenslerin aksları 10 ar derece aralıklarladır (10, 20 …. 170, 180 gibi) eğer bu değerlerin haricinde bir aks değeri yazılmış ise (15, 25 gibi) göz hekiminize danışmalısınız. Aks değeri uygun olmayan bir lens seçildiğinde net bir görüş elde edemezsiniz.
BC (base curve):
Lensimizin temel eğri değeridir. Milimetre cinsinden ifade edilen bu değer yumuşak kontakt lenslerde genellikle 8,30 ile 9,00 mm arasındadır. Radius olarak da adlandırabilir. Bazı lensler birden fazla BC değerini kapsayacak şekilde üretilir. Eğer seçtiğiniz lens bu özellikte değilse ve reçetenizde yer alan BC derine uygun lensi bulamıyorsanız göz hekiminize mutlaka danışmalısınız. BC (temel eğri) hakkında daha ayrıntılı bilgi için tıklayınız
Dia:
Lensin milimetre cinsinden çapıdır. Yumuşak lenslerde genellikle 13,60mm ile 14,60 mm arasındadır. Reçetenizde “Lens Çapı veya Çap” olarak da görebilirsiniz. Birçok lens genellikle tek bir çap değeriyle üretilir. Dia (çap) hakkında daha ayrıntılı bilgi için tıklayınız
Add:
Eğer eskiden yakını görmekte zorlanmıyorken 40’lı yaşlardan sonra okumada zorlanmaya başladıysanız Presbiyopi başlamış olabilir. Korkulacak bir şey yok. Bu yaşımızın getirdiği doğal bir durum. Add değeri Presbiyopi için lenste ne kadar bir ek kırma gücünün olduğunu belirtir. Addition (ilave) kelimesinin kısaltmasıdır. Bazı reçetelerde yakın dioptri olarak bazı reçetelerde ise Add olarak yer alır. Her markada Add değer aralıkları farklı olabilir kimi lenste Low-Med-High şeklinde iken kimi markalarda direkt Add Dioptrisi olarak yer alabilir. Reçetenizde ADD kısmı dolu ise Multifocal lensler kategorisinden bir seçim yapmanız gerekir.

Lens Reçetesi İle Gözlük Reçetesi Arasında Fark Var Mı?
Gözlük camları gözümüzden ortalama 12mm civarında uzakta dururlar. Kontakt lensler ise kornea üzerine takılarak kullanılır. Bu mesafe farkından dolayı gözlük ve kontakt lenslerde SPH değerleri de birbirinden farklı olabilir.
Lens reçetesinde bulunan ama Gözlük reçetesinde bulunmayan değerler.
- Temel eğri BC
- Lens Markası
- Dia (Çap)
Lensmarket.com’dan gerekli seçimleri yapıp istediğiniz lensi sepetinize ekledikten sonra reçetenizin görüntüsünü sistemimize eklemeyi ihmal etmeyin. Uzman müşteri temsilcilerimiz ve optisyenlerimiz reçetenizi siparişinizle karşılaştıracaktır.
Ben yaklaşık 2 yıldır lens marketten alışveriş yapıyorum. Daha önce optikçilerden yaptığım alışverişlerde lenslerimin gelmesini en az 1 hafta bekliyordum. Fakat lensmarket sayesinde en geç 2 gün içinde lenslerim teslim ediliyor. Acuvue markasına gelecek olursak kullandığım günden beri benim için büyük bir konfor. Son zamanlarda biraz bulanıklık ve batma yapmaya başlamıştı fakat bunun lensle alakalı değil göz kuruluğu problemimden dolayı olduğunu düşünüyorum. Göz damlası kullanmaya başladım ve doktorum suni gözyaşını lensimin üzerine de damlatabileceğimi söyledi. Batma kuruma yaptığı an suni gözyaşı damlatıyorum ve düzeliyor. Lensin ince olması gözde lensi hissettirmiyor. Lenslerinizle uyumamaya ve bakımına dikkat ederseniz sorun yaşamayacağınız, güvenerek kullanabileceğiniz bir marka.
Selda K.Lens marketi takdir ediyorum. müşteri memnuyetini önemsemeleri ve hızları beni etkiliyor. bir kez hatalı sipariş vermişim . 3,5 miyop gözüme 13,5 sipariş vermişim , farkedip aradılar. ben de içimden , yaa aynı siparişi veriyorum yıllardır beni niye arıyorlar kardeşim , diyorum. bu bana kapak oldu. akabinde biofinity son kutusunda sorun olabileceğini yazdım 10 dakika sonra aradılar. bir daha böyşe birşey ile karşılaşırsam ne yapacağımı söylediler. durumu memnuniyete çevirmek için lens firması ile görüştüler. güzel bir platform . öncelikleri memnuniyet ve hız.teşekkür ediyorum.
Evrim Y.Lensmarket e hizmet kalitesinden dolayı teşekkür ederim çok hızlı ve özenli bir şekilde ulaştı lensler.\nYeni bir lens kullanıcısıyım bu lensleri kullanmaya başladım ve ilk gün çok iyiydi ama sonra bulanık görme ve çapak gibi sorunlar başladı (yatarken çıkartıyorum). Belki solüsyondandır diye 2. lensi açıp onu kullanmaya başladım farklı solüsyon ile ama aynı problem devam etti. Biraz araştırma yaptığımda eski kullanıcıların da bulanık görme ve çapak konusunda şikayetleri olduğunu gördüm. son 2 aydır şikayetler artmış durumda sanırım üretim ile alakalı bir sıkıntı var bi partide.\nLensmarket hizmetinden dolayı 5 yıldız verdim ama lenslerde bi sorun var gibi duruyor.
Şükrü G.Yaklaşık 9 senedir lens kullanan biri olarak, en konforlu ve en kaliteli lenstir benim için. Doktorumun da her zaman önerdiği lens markası. Daha uygun diye gecen senelerde başka bir lens markası denemiştim fakat gözümde ağırlık hissedince direk bu lense geri döndüm ve bir daha hiç değiştirmedim. Göz sağlığı çok önemli ve bence gözünüz için bütçe ayırıp bu lensi alın derim. Lensmarket hakkında söyleyeceğim şey ise, çok memnunum. Optiklerde lens fiyatları inanılmaz arttı. İnternet üzerinden sipariş vermek çok daha ekonomik oluyor. Fakat göz sağlığıyla ilgili bir şey olduğu için de güvenilir olması şart. Ben lenslerimi yıllardır bu siteden alırım . İlk kez üniversitede keşfettim. Öğrenci bütçesi için çok uygun diye tercih etmiştim. Satış politikaları ve ilgileri de tercih sebebim oldu. Bir ürün için değişiklik yapmak istedim ve aradım hemen ilgilendiler. Böyle kurumsal ve müşteriye önem veren insanları çok seviyorum.
Kübra M.Yillardir kullandigim ve hic sorun yasamadigim, cok rahat kullandigim bu markadan optikcinin sozune kanip vazgectim. Lens kullanmak iskenceye döndü! Guya daha az hissedilirmis daha kaliteliymis bilmem ne ama Yolda yururken durduk yere gozumden firladi lens. her sabah takmak iskence oldu. Simdi Oasyse geri dondum ve yasam kalitemin arttigini hissediyorum. Iyi ki vardin Oasys Lensmarrketin musteri hizmetlerine de ayrica tesekkur ederim. Yanlislikla farkli capta aldigim lenslerin iade surecini o kadar hizli ilerletiler ki inanilmaz mutlu oldum. Tesekkurler lens market
Gül H.Merhaba benim gibi lens arayan kişiler okuyabilir diye bende yazmak istedim. Bende çok lens denedim bir öğrenci lens kullandığını söyleyince nasıl yani hiç belli değil dedim. Kızarma kuruma aylarca öğrencinin lens kullandığını farketmedik. (Üniversite Öğrencisi) Marka Biofinity dedi. Sedece yine olmaz ama bir deniyim diye aldım. Ben uzağı görememe işini çözüp gözümü çizdirmekten vazgeçtim. Çok rahat kuruma yok , suyu fazla kızarma yapmadı, tabi kişiye göre değişkendir bu durumlar sanırım ama çok rahat kullanıyorum. Gece uyuyana kadar da hiç sıkıntım yok. Eskiden eve girer girmez ilk iş lens çıkarmaktı. Firmaya teşekkür ederiz. Lens firmasına.. Ayrıca www.lensmarket.com bu alışveriş sitesi çok hızlı bu lens ile bu firma ile tanıştım. Hem lensim hem bu site de emeği geçenler hemde lens firmamız ilkeli çalışmalarınızdan dolayı teşekkür ederiz. Şimdi tekrar sipariş verdim , hemen kargoya verildi yazmışlar.. Harikasınız ..
Burcu A.Ben Elbistan deprezede siyim. Lens Marketten marketten 5 senedir ürün almaktayım. Ürünlerin kalitesi olsun, Müşteri temsilcillerinin nezaket ve kibarlığı olsun. Ürün kargolama ve takibi olsun 10 numara yani takdire şayan bir firmadır ve çalışanları da aynı şekilde çok başarılıdır. Bu yorumu niye yazıyorum. Depremden sonra yine sipariş vermek için siteye girdim gördüm ki ücretsiz ürün veriyorlar bizlere çok memnun oldum. 4 kutu toric lens ve 2 kutu solüsyonu hiç ücret almadan gönderdi lens market. Gurur duyuyorum memleketin sizler gibi güzel ve duyarlı insanları olduğu için. İyiki Lens Market müşterisiyim. TEŞEKKÜR EDİYORUM SİZLERE ELBİSTANDAN. HELAL OLSUN SİZLERE. BAŞARILAR DİLİYORUM.
İmam D.Acuvue oasys ve air optix kullanmis biri olarak şunu söylüyorum yok böyle bir lens.kesinlikle biofinity önde gider.2 3 gün oldu kullanali takar takmaz farkı anladim.goze çok güzel yerleşiyor. Çıkarırken zorlanıyorum bilee o derece hiç kayma yapmadı. Batma olayı genelde solüsyon toz kaçıp lense yapisinca oluyor zaten bakınca farkediliyir güzel temizlenmesini tavsiye ederim.Ayrica burdan lensmarket müşteri temsilcilerine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum beni kırmayıp yardımcı oldukları için.Lensmarketten iciniz rahat bir şekilde alışveriş yapabilirsiniz.iyi ki varsınız uygun fiyat güvenli alışveriş ve yeterli müşteri destegi daha ne olsun;))
Gülsüm A.Bu lens markasına uzun araştırmalarım sonucu bir yıl önce geçtim ve şu ana kadar hiçbir aksi durumla karşılaşmadım. 4 yıldır lens kullanıyorum ve her türlü markayı denedim nerdeyse. İncecik yapısı ve rahatlığıyla kesinlikle vazgeçilmezim biofinity. AYRICAAAA lensmarket sen nasıl bir nimetsin ya. Şehirdışına çıkacaktım ve son lensim lavaboya düşüp kayboldu. Çok acil lens sipariş ettim 11’de, istanbul be aynı semtte express lens kargo ile en geç 4e kadar gelmesini de rica edip notuma ekledim ve tam 4’te getirdiler lensi. İnanılmazsınız gerçekten, bayılıyorum size. İyi ki sizi buldum; uygun fiyat, kalite, hız. Vazgeçilmez bir firmasınız.
H. İ.Alcon total 1 almıştım denedim 1 çiftini maalesef gözüme uyum sağlamadı hem battı hem odaklayamadı gözüm nesneleri ama arkadaşlar iade alıp alcon air optik hydraglade ile değişimini sağlayıp aradaki ücret farkını da iade ettiler.Acuuve de denemiştim daha önce gözümde naylon film hissiyatı yarattı ayrıca çok netlik sağlayan bir lenste değildi.Gözüme tek uyan,batmayan lens hydraglade zaten önceden de kullanıyordum diğer lensleri denemek istedim.Netlik mükemmel hiçbir lenste bu netliği rahatlığı yakalayamadım.Kayma problemi yok.Kısaca lens denemeden bulunmuyor başkasına uyan size uymayabiliyor.Lensmarketi çalışanlarına ayrıca çok teşekkürlerimi iletiyorum.Elinize emeğinize sağlık arkadaşlar…
Büşra E.