Kontakt Lenslerin Oksijen Geçirgenliği
Kontakt lens seçimi, kontakt lenslerin konfor, fiyatı ve lens tipi, kullanım süresi, üretildiği materyal gibi çeşitli faktörlerin dikkate alındığı detaylı bir süreçtir. Önemli fakat çoğunlukla göz ardı edilen faktörlerden biri de kontakt lenslerin oksijen geçirgenliğidir.
Bu yazımızda sizlere, gözlük gibi görmeyi düzelten optik ürünlerden birisi olan kontakt lensin oksijen geçirgenliğinin ne anlama geldiğini, neden önemli olduğunu ve kontakt lenslerin oksijen geçirgenliğinin yıllar içerisinde nasıl geliştiğini anlatacağız. Ayrıca büyük üreticilere ait en yüksek oksijen geçirgenliğini sunan kontakt lenslerin bir listesini de sunacağız.
İçindekiler
Kontakt Lenslerin Oksijen Geçirgenliği Nedir, Ne Anlama Geliyor?
Oksijen geçirgenliği, oksijenin belirli bir materyalden ne kadar kolay geçebileceğini belirleyen bir materyal özelliğidir.
Konumuz kontakt lensler olduğuna göre, lensin üretildiği materyalin, havadaki oksijenin korneamıza ne kadar iyi nüfuz etmesine izin verdiğidir. Buna oksijen geçirgenliği denir ve önemli kontakt lens parametrelerinden biridir. Basitçe söylemek gerekirse, oksijenin lens materyalinden ne kadar kolay geçebileceğini anlatır. Dk kısaltması ile gösterilir.
Artık oksijen geçirgenliğinin ne olduğunu bildiğimize göre, "oksijen aktarabilirliği" teriminin ne anlama geldiğini tanımlayabiliriz.
Materyalimizin lens formunda -3.00 diyoptrideki oksijen geçirgenliğine ise oksijen aktarabilirliği denilir ve Dk/t ile gösterilir. Yani oksijen geçirgenliğinin kontakt lensin merkez kalınlığına bölünmesidir.
Oksijen geçirgenliği genellikle bu oran kullanılarak değerlendirilir. Çünkü hem malzemenin özellikleri hem de lensin yapısı dikkate alınır.
Oksijen Geçirgenliği Neden Önemlidir?
Korneamız, vücudun kan damarlarından oksijen almayan az sayıdaki bölümlerinden biridir. Bunun nedeni, ışığın geçebilmesi için korneanın tamamen şeffaf olması gerektiğidir. Kan damarları bu şeffaflığı engeller.
Korneanın kan damarları olmadığından oksijeni doğrudan havadan alması gerekir. Oksijen önce gözyaşında çözünür ve korneaya geçerek korneayı sağlıklı tutar.
Kornea dokuları yeterli oksijen almazsa hipoksi (dokulara yeterli oksijen ulaşamaması) meydana gelebilir ve korneanın normal yapısı ve işlevi bozulabilir. Korneanın saydamlığı azalır ve yara dokusu gelişebilir. Ayrıca skleradan (gözün beyaz kısmı) korneaya kadar yeni kan damarları büyüyerek daha fazla hasara ve yara izine neden olabilir.
Damarlanmış gözler, korneanın daha fazla oksijen almanın başka yollarını bulmaya çalıştığının bir işareti olabilir. Bu durum uzun vadede farklı hastalıkların oluşmasına neden olabilir.
Kontakt Lenslerin Oksijen Geçirgenliğinin Geliştirilmesi
Kontakt lenslerin oksijen geçirgenliği yıllar geçtikçe önemli ölçüde iyileşmiştir. Hidrojel malzemeden yapılan ilk yumuşak kontakt lensler 1970'li yılların başında satılmaya başlandı. Oksijen geçirgenlikleri yalnızca 6-8 Dk/t civarındaydı. Örneğin FDA tarafından onaylanan ilk hidrojel kontakt lenslerde kullanılan Polymacon malzemesinin oksijen geçirgenliği yalnızca 9 Dk idi.
Günümüzde hidrojel kontakt lensler tipik olarak 25-50 Dk/t arasında değişen oksijen geçirgenliği sunmaktadır. Örneğin nelfilcon A malzemesinin Dk değeri 26, omafilcon A malzemesinin Dk değeri ise 25'tir.
Modern silikon hidrojel kontakt lensler ise, yedi kata kadar daha fazla oksijen geçirgenliği sağlayabilir. Örneğin Acuvue Oasys’in üretildiği Senofilcon A Dk/t 147, Air Optix Night & Day Aqua’nın üretildiği Lotrafilcon A 175 Dk/t değere sahiptir.
En Yüksek Oksijen Geçirgenliğine Sahip Kontakt Lensler
Kontakt lenslerin oksijen geçirgenliği konforunu ve göz sağlığını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Yüksek oksijen geçirgenliği, gözlerin kuruluğunu ve tahrişini önlemeye yardımcı olduğu ve göz enfeksiyonları riskini azalttığı için uzun süreli kullanımda özellikle önemlidir.
En çok tercih edilen lensler ve oksijen geçirgenliklerini sizler için sıraladık.
Günlük Kullan At Lenslerin Oksijen Geçirgenlik Oranları
Günlük lensler tek kullanımlık lensler olarak da adlandırılır. Bir kez kullanıldıktan sonra atılarak yeni bir kontakt lense geçildiğinden en üst seviyede hijyen, konfor ve kullanım kolaylığı sağlarlar
- Ultra 1 Day - 134 Dk/T
- Oasys Max 1 Day - 121 Dk/T
- OASYS 1 Day - 121 Dk/T
- DAILIES Total 1 - 156 Dk/T
- Precision 1 - 100 Dk/T
- Myday - 100 Dk/T
- Biotrue Oneday 30 lu Kutu - 42 Dk/T
- 1DAY ACUVUE® MOIST 30 lu Kutu - 33 Dk/T
- Proclear 1 Day - 28 Dk/T
- DAILIES Aqua Comfort 30lu Kutu - 26 Dk/T
Günlük Torik Lensler
- Oasys 1 Day For Astigmatism - 129 Dk/T
- 1day Acuvue® Moıst for Astıgmatısm 30 lu Kutu - 23,8 Dk/T
Günlük Multifokal Lensler
- Oasys Max 1 Day Multifocal - 121 Dk/T
- 1day Acuvue® Moıst Multifocal - 25,5 Dk/T
2 Haftalık Kontakt Lenslerin Oksijen Geçirgenlik Oranları
Kullanım ömürleri gece-gündüz kullanıma göre değişmekle beraber, her gece çıkarıldığında 2 hafta kullanım ömrüne sahip lenslerdir. 2 haftada bir yeni bir lense geçildiğinden aylık lenslere göre yüzeyde birikim oluşma riskleri daha azdır.
- Acuvue OASYS - 147 Dk/T
- Acuvue 2 - 33 Dk/T
2 Haftalık Torik Lensler
- Acuvue Oasys For Astıgmatısm - 129 Dk/T
- Acuvue Oasys Transitions - 121 Dk/T
- Oasys Multifocal - 147 Dk/T
Aylık Lenslerin Oksijen Geçirgenlik Oranları
Aylık lensler kullanım ömürleri 1 ay olan lenslerdir. Aylık kullanımın verdiği fiyat avantajı ve her ay yeni bir lens takmanın hijyen avantajıyla birleştiğinde fiyat performans açısından en üst seviyede lenslerdir. Gece ve gündüz kullanıma uygun olanları veya her gece çıkarılarak kullanılan versiyonları bulunur.
- Air Optix Night and Day AQUA - 175 Dk/T
- Ultra - 163 Dk/T
- Biofinity - 160 Dk/T
- Air Optix Hydraglyde - 138 Dk/T
- PureVision 2 HD - 130 Dk/T
- Proclear - 42 Dk/T
- Biomedics 55 - 27 Dk/T
- SofLens 59 - 16 Dk/T
Aylık Renkli Lensler
- Air Optix Colors Numaralı - 138 Dk/T
- Air Optix Colors Numarasız - 138 Dk/T
- Freshlook Renkli Numaralı - 20 Dk/T
- Freshlook Renkli Numarasız - 20 Dk/T
Aylık Torik Lensler
- Biofinity Toric 6 lı Kutu - 116 Dk/T
- Ultra Toric - 114 Dk/T
- Air Optix Hydraglyde For Astigmatism - 110 Dk/T
- Soflens For Astigmatism - 16.4 Dk/T
Aylık Multifokal Lensler
- Biofinity Multifocal - 142 Dk/T
- Air Optix Hydraglyde Multifocal - 138 Dk/T
- Purevision 2 Multifocal - 130 Dk/T
Kullanacağımız Lensin Dk/t Değeri Ne Olmalıdır?
Genel olarak kontakt lenslerin Dk/t değeri ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir, çünkü bu korneanın ihtiyacı olan oksijenin korneaya ne kadar rahat ulaşabileceğini belirler. Fakat oksijen geçirgenliğinin yüksek olması tek başına yeterli bir kriter değildir. Lensin tüm değerlerinin sizin göz yapınıza uygun olması en önemli kriterdir. Bunu da yapacağı ölçümler sonucunda göz hekimi belirleyebilir. Yeni kontakt lenslere geçmeden önce göz hekiminize danışmanız önemlidir.
Oksijen Geçirgenliği Kontakt Lens Fiyatını Nasıl Etkiler?
Genel olarak oksijen geçirgenliği daha yüksek olan kontakt lensler, daha gelişmiş silikon hidrojel malzemelerden yapıldıkları için daha pahalı olabilir. Fakat daha pahalı lenslerin tüm kullanıcılar için daha iyi olduğu anlamına da gelmez. Yeni kontakt lenslere geçmeden önce göz hekiminize danışmanız önemlidir.
Kontakt Lenslerimin Oksijen Geçirgenliğini Nasıl Kontrol Edebilirim?
Bu bilgi genellikle kontakt lens paketinde bulunur.
Hangisi Daha Önemli: İyi Oksijen Geçirgenliği Mi Yoksa Yüksek Su İçeriği Mi?
Kontakt lenslerde hem yüksek oksijen geçirgenliği hem de dengeli su içeriği önemli faktörlerdir. Tek başına yüksek oksijen geçirgenliği kullanım konforu açısından bir anlam ifade etmeyebilir. Bunun yanında su içeriği dengesi de önemlidir. Ayrıca modülüs, ıslanma açısı, sürtünme katsayısı gibi değerler de lensin kullanım konforuna ve sağlıklı lens kullanmaya etki eder. Örneğin düşük su içerikleri lensin daha sert yapıda olmasına, çok yüksek su içerikleri ise oksijen geçirgenliğinin düşmesine ve lensin gereğinden fazla yumuşamasına neden olabilir. Burada çok hassas bir denge söz konusudur, sizin için en uygun kombinasyona sahip lensi ancak göz değerlerinize, ihtiyaçlarınıza, yaşam tarzınıza uyacak şekilde göz hekimiz eşliğinde seçilmesiyle sağlayabilirsiniz.
Özellikle uzun süreli ve gece kullanımında gözlerin sağlıklı kalması için iyi bir oksijen kaynağı şarttır.
Yüksek su içeriği ise kontakt lensin yumuşaklığını ve konforunu etkiler. Yüksek su içeriği, özellikle kısa kullanım sürelerinde kontakt lenslerin kullanımını daha rahat hale getirebilir. Ancak yüksek su içeriği, özellikle kuru ortamlarda daha hızlı kurumaya neden olabilir ve bu da kontakt lenslerin konforunu ve uzun süreli kullanımda görüş netliğini azaltabilir.
Yüksek su içeriğine sahip kontakt lenslerin çevredeki nemi, genellikle de gözyaşı sıvısını tutması gerekir. Kuru gözlü kullanıcılarda gözyaşı sıvısının miktarı veya kalitesi ideal olmayabilir. Yüksek su içeriğine sahip lensler nemini korumaya çalıştıkça gözyaşı sıvısından su emer ve bu da gözyaşı sıvısının daha da hızlı azalmasına neden olabilir.
Kontakt Lensleri Yalnızca Ara Sıra Takıyorsam Oksijen Geçirgenliği Önemli Midir?
Sadece ara sıra kontakt lens takıyor olsanız bile, yüksek oksijen geçirgenliği sunan lensleri kullanmak her zaman daha iyidir.
Oksijen Geçirgenliği Lens Konforunu Nasıl Etkiler?
Yüksek oksijen geçirgenliği, korneaya daha iyi oksijen sağlanmasını sağladığı için genel olarak kontakt lensinkonforunu da artırır. Bu, göz yorgunluğunu ve tahrişini azaltır.
Bu içeriğin tüm hakları saklıdır. İzin alınmadan kopyalanamaz, alıntı yapılamaz.
Bu makaleyi beğendiniz mi ?
Yorum yapmak için lütfen üye girişi yapınız.
Yorumunuz bize ulaştı, teşekkür ederiz.
Değerlendirme sonrası uygun olduğu takdirde yayına alınacaktır.
Token Hatası
Lütfen Sayfayı yenileyip tekrar deneyiniz.