Çocuklarda ve Bebeklerde Kontakt Lens Kullanımı
Bazı çok özel durumlarda bebekler için kontakt lens, tek seçenek olabilir. Bu nedenle bebekler ve küçük çocuklar için de kontakt lensler üretilmektedir. Bu özel durumlarda görmeyi öğrenmesi ve her iki gözün beyinle etkileşime girmesini sağlamak için bebeklere kontakt lens takılması gerekebilir.
Bebeklerde ve çok küçük çocuklarda kontakt lens kullanımı, kontakt lenslerle daha iyi tedavi edilen/düzeltilen bazı tıbbi nedenlerden dolayı tercih edilir. Bebeğin görmeyi "öğrenebilmesi" ve ambliyopik (zayıf görüşlü) hale gelmemesi için bunu mümkün olduğu kadar erken yapmak en iyisidir.
Yetişkinlerin göz yapıları bebeklerden farklıdır bu nedenle bebek lensleri yetişkinlerin lenslerinden farklıdır.
Bebeklerde oluşan görme kusurlarında, bebeğin gözlük mü yoksa lens mi kullanacağına göz hekiminin karar vermesi gerekir. Göz doktorunun, en iyi tedaviye karar vermek için seçenekleri değerlendirirken göz önünde bulundurduğu detaylar vardır. Gözlüklerin uygun olmadığı durumlarda, bebekler göz hekimi tarafından kontakt lens kullanımına yönlendirilir.
Göz doktorları, kontakt lens önerilerinde bulunurken çocuğun anatomik varyasyonlarını ve bireysel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak kararını verir ve uygun görürse lens reçetesini oluşturur. Bebeklere lens önerilmesinin temel nedeni, görme sistemlerinin normal şekilde gelişebilmesi için onlara mümkün olan en iyi görüşün sağlanmak istenmesidir. Bebeklerde doğru görsel gelişimin oluşması için görüşünün iyileşmesi gerekir.
Bebeklerde lens kullanımı yetişkinlerdeki kadar kolay olmasa da göz hekiminin yardımı ve yönlendirmeleri ile kısa sürede kolay hale gelecektir.
Başlangıçta aile için zor görünse de çoğu ebeveyn kısa zamanda lensleri takma ve çıkarma konusunda tecrübe kazanıyor. Lens takmak ve çıkarmak bebeğin beslenmesi, üst değişimi gibi günlük rutininin bir parçası oluyor.
Bebek lensi, bebeğin ihtiyacına ve göz yapısına göre özel olarak üretilir. Özel üretim lenslerin maliyeti seri ürerim lenslere göre farklılık gösterir. Bebek lensi özel sipariş üzerine üretildiği için, hazırlanma süreci için de daha fazla zamana ihtiyaç duyulur. Bu nedenle lensleri kullanırken gösterilmesi gereken hassasiyetin ve yedeğinin olmasının önem seviyesi daha da yüksek hale gelir.. Üretim süresini göz önünde bulundurarak yeni sipariş vermeden önce yedek lensinizin kullanım süresinin bitmesini beklememenizi öneririz. Ayrıca yedek lens ile ilerlerken bebeğin göz değerlerinin değişme ihtimalini de göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin.
Bebeklerde Lens Nasıl Takılır?
Bebeğinize lensini takmadan önce, lens solüsyonu ile iyice temizlediğinizden emin olun.
Lenslerin takılıp, çıkarılmasını öğrenme sürecinde göz hekiminden detaylı bilgi alıp bu bilgileri birebir olarak uygulayın. Lensin takılıp –çıkarılmasında sürecin sağlıklı yapılabilmesi için ilk etapta 2 yetişkinin yardımlaşması gerekebilir. Kişilerden birisi Bebeğin sabit kalmasını sağlarsa, diğeri de rahatlıkla lensi takıp çıkarabilir.
Ne kadar çok pratik yaparsanız o kadar hızlı olursunuz, ne kadar hızlı olursanız çocuk için durum o kadar kolay olur. Daha sonra çocuğun kabulü yavaş yavaş artar ve artık tutmak için ikinci kişiye ihtiyaç kalmaz.
Çocuk kısa zamanda, lensi taktıktan sonra daha iyi gördüğünü fark edecektir ve lens takılırken sorun çıkarmayacaktır.
Küçük çocuklar gözlerini çok sık ovuşturur, bu da lensin göz kapaklarının içine doğru kaymasına neden olabilir. Kayan lens yabancı cisim hissine neden olur ve çocuk, mercek yerine oturuncaya kadar gözünü tekrar tekrar ovuşturur. Böyle bir durumda telaşlanmanızı gerektirecek bir şey yoktur, öncelikle lensin nerede olduğunu kontrol edin. Lensin yerini keşfettikten sonra göz kapağının kenarlarına hassas bir şekilde dokunarak lensi tekrar doğru konuma itmeyi deneyebilirsiniz. Çoğu zaman lensi geri getirmek için küçük bir itme yeterlidir. Çocuğu, farklı yönlere bakmaya teşvik ederek yine aynı sonuca ulaşabilirsiniz. Lensin katlanarak göz kapağı içine kaydığı durumlarda çıkarıp düzelterek yeniden takmak gerekir.
Göz hekiminden bebeklerin kullanımına uygun göz damlası önerisi de alabilirsiniz, damla gözlerinde oluşan kuruluk hissini azaltacaktır. Özellikle klima ve merkezi ısıtma olan ortamlarda göz kuruluğu oluşma sıklığı daha yüksektir. Özellikle uyku esnasında göze daha az oksijen girdiği için kuruluk oluşma ihtimali daha yüksektir. Bu nedenle de uyku sonrası damla ihtiyacı oluşabilir.
Bebeklere Lens Takma İşlemi Yapılmasına Dair Yaygın Tavsiyeler;
- Mümkünse bir kişiden daha yardım alın.
- Her zaman sık olarak kullandığınız elinize lensi alın, diğer eliniz ile bebeğin göz kapağını açmaya çalışın. Lensi, göz kapağının alt kısmına yerleştirerek daha kolay takabilirsiniz.
- Bebeklerde kontakt lens kullanımı, yetişkinlere kıyasla daha zor olsa da göz hekiminin yönlendirmelerine uyarak bu süreç kolayca yürütülebilir.
- Göz hekimi kontrolünde uygulamalı olarak lens takıp- çıkarmaya dair detaylı bilgi öğrenildikten sonra bebeklerin lens kullanması ebeveyni sayesinde kısa sürede kolayca yapılabilir hale gelir.
Çocuklarda Lens Kullanmanın Avantajları
Kontakt lenslerin gözlüklere göre avantajları çoktur, ancak gençler ve çocuklar için ek avantajlar arasında şunlar yer almaktadır:
⮚ Spor ve boş zaman etkinliklerinde Çocukların kırılma korkusuyla sıklıkla gözlüklerini çıkardıkları görülür, lens takan çocuklar bu korkuyu yaşamazlar.
⮚ Gözlükte olduğu gibi sadece çerçeve ile sınırlanmayan, geniş görme alanı ve hareketlerinde sınırsız özgürlük yaşarlar.
⮚ Çocuklar gözlük takan arkadaşlarını dışlayabiliyor ve onlara karşı acımasız şakalar yapabiliyor bu da gözlük takmak zorunda olan çocukların fiziksel özgüvenlerini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Lenslerle birlikte daha iyi görünüm, daha fazla özgüven ve özsaygı hissedebilirler.
⮚ Gözlüklerin ve camlarının kırılmasından ve çocuğa zarar vermesi riskinden korunmuş oluyorlar.
⮚ Bazı lenslerde bulunan UV blokajı, UVB ışınlarının %99'dan fazlasını, UVA ışınlarının %96'dan fazlasını bloke eder. UV korumalı lensleri tercih ederek onların gözlerini zararlı ışınlardan koruyabilirsiniz.
Bu içeriğin tüm hakları saklıdır. İzin alınmadan kopyalanamaz, alıntı yapılamaz.
Bu makaleyi beğendiniz mi ?
Yorum yapmak için lütfen üye girişi yapınız.
Yorumunuz bize ulaştı, teşekkür ederiz.
Değerlendirme sonrası uygun olduğu takdirde yayına alınacaktır.
Token Hatası
Lütfen Sayfayı yenileyip tekrar deneyiniz.