Göz Kuruluğuna Dair Tüm Detaylar

Göz Kuruluğuna Dair Tüm Detaylar

27.11.2024


“Ağlamak için gözden yaş mı akmalı?
Dudaklar gülerken, insan ağlayamaz mı?”

Victor Hugo’ya ait bu dizeler bizi de derin düşüncelere uğurlasa da, biz gözyaşı konusunun daha çok bilimsel tarafı ile ilgileniyoruz. Mutluluktan ağlamayı başka bir yazımızda ele almıştık bu yazımızda ise sadece gözden gelen yaşların göz kuruluğu için ne kadar önemli olduğundan bahsedeceğiz.

Çünkü;
“Biz bi kontakt lensi biliriz,
Bir de sağlıklı gözler için, gözyaşının önemini…“

Esas konumuza gelecek olursak, göz kuruluğu nedir’den başlayarak aklınızdaki bu konuya dair tüm sorulara rehberlik edecek yeni yazımız sizlerle.

Göz Kuruluğu Nedir ?

Gözün en dış bölümünde koruyucu bir gözyaşı tabakası bulunur. Gözün çevresinde bulunan bezeler ile yeni gözyaşları oluşur ve bu sayede gözdeki nem dengesi sürekli olarak korunabilir. Sağlıklı bir göz bu şekilde göz kuruluğu yaşamadan nem dengesini korur. Her göz kırpışta gözyaşı film tabakası yenilenir.

Ancak bazı vücutsal faktörler ya da dışsal nedenlere bağlı olarak göz yeterli gözyaşı damlasını üretemez ve göz kuruluğu meydana gelir.

Bazen ise göz bezeleri tarafından yeteri kadar gözyaşı üretilse de gözyaşı kaliteli olmadığı için göz kuruluğu oluşabilir.

Gözyaşı üç tabakadan oluşur. Bunlar dıştan içe doğru bu şekilde sıralanır;

  • 1- Lipid tabaka; Buharlaşma süresini uzatır ve göz kapakları ile göz küresi arasındaki ahengi sağlar.
  • 2- Aköz tabaka; Göze zarar verebilecek yabancı cisimleri gözden uzaklaştırır, bir nevi antibakteriyel diyebiliriz.😊
  • 3- Müsinöz tabaka; Aköz tabakanın gözdeki görevini destekler.

Gözyaşının Görevleri Nedir ?

Gözdeki yabancı cisimleri uzaklaştırır ve göz kapaklarını yağlayarak gözlerin daha kolay açılıp kapanmasını sağlar.

Göz Kuruluğu En Yaygın Kimlerde Görülür ?

Göz Kuruluğunun en yaygın görülme nedeni yaşa bağlı oluşmaktadır. Hem kadın hem de erkeklerde göz kurluğu görülse de oransal olarak kadınlarda daha çok görülmektedir.

Göz Kuruluğu Nasıl Anlaşılır ?

Göz kuruluğu teşhisi için göz muayenesi olmak ve hastalığın hekim tarafından belirlenmesi gerekir. En yaygın olarak teşhis için gözyaşı üretimini ölçer ve gözyaşının kalitesini inceler.
Değerlendirme sonrası kişinin durumuna göre tedavi planı belirlenir ve hasta tarafından uygulanır.

Göz Kuruluğunun Belirtileri;

  • Anlık bulanık görme,
  • Gözlerde kırmızılık ve kaşıntı,
  • Gözlerde batma veya yanma hissi,
  • Yüksek ışık hassasiyeti,
  • Göz yorgunluğu.

Göz kuruluğu oluştuğunda vücut durumu telafi etmek ve gözleri rahatlatmak için gözlerde sulanma meydana gelebilir. Meydana gelen gözlerde sulanma ile yukardaki belirtiler doğal olarak yok edilmeye çalışılır.

Göz Kuruluğunun Oluşma Nedenler

Göz Kuruluğunun Oluşma Nedenleri;

Göz kuruluğu genelde iki gözde aynı anda görülmektedir. Nedenleri ise;

Yaş Alma; Yaşın ilerlemesi ile doğal süreç olarak gözlerde kuruluk oluşabilir. Hal böyle olunca da göz kuruluğu belirtileri meydana gelebilir ve göz hekimi muayenesi sonrası hekim uygun gördüğü takdirde gözyaşı damlası kullanılabilir.

Isıtma- Havalandırma Sistemleri; Ortamda bulunan hava ve nem şartları göz kuruluğu oluşmasına neden olabilir veya göz kuruluğunu daha da tetikleyerek daha da artmasına sebep olabilir. Gözdeki nemin hızlı buharlaşmasına neden olurlar.

Sigara: Sigara dumanı içinde bulanan maddelerden dolay göz kuruluğu oluşma riskini neredeyse iki katına yakın olarak arttırmaktadır. Başkasının sigara dumanına maruz kalan pasif içiciler içinde bu durum geçerlidir, sigara dumanı pasif içicileri de olumsuz etkilemektedir.

Sigara kullanımı hamilelik döneminde de hem annenin hem de bebeğin göz sağlığını olumsuz etkiler ve göz sağlığı problemi oluşma riskini yüksek oranda arttırır.

Rüzgar, soğuk gibi zorlu hava şartları; Hava şartlarına bağlı olarak gözyaşı daha çabuk buharlaşabilir ve göz kuruluğum meydana gelebilir. Güneş gözlüğü takarak, havanın doğrudan gözünüze temas etmesini engelleyebilirsiniz.

Bazı ilaçların yan etkileri; İlaç kullanımına bağlı olarak gözyaşı kuruluğu meydana gelebilir.

Diyabet hastalığı veya A vitamini eksikliği; Gözyaşı bezlerinin hasar görmesi; Kaza ve tramvaya bağlı olarak gözlerin normal seyrinde çalışmamasından kaynaklı olabilir.

Az göz kırpmak Yüksek dikkat gerektiren araba kullanmak veya dijital ekranlara bakmak gibi zamanlarda refleks olarak daha az göz kırparız.

Yukardaki nedenlerden biri veya birden çoğunun birleşmesi ile göz kuruluğu oluşabilmektedir.

Göz Kuruluğunu Önlemek İçin Neler Yapılabilir

Göz Kuruluğunu Önlemek İçin Neler Yapılabilir ?

Gözlerinizi doğrudan hava üfleyen cihazlardan uzak tutun; Saç kurutma makinesi, klima veya vantilatör gibi cihazlardan gelen havanın doğrudan gözleriniz ile temas etmesini engelleyin.

Hava Nemlendiricileri; Gününüzün büyük bir bölümünü kapalı bir ortamda geçiriyorsanız, hava nemlendiriciler ile ortamın nem dengesini korumaya çalışabilirsiniz.

Sarmal Gözlük; Rüzgarın göz kuruluğu oluşmasını engellemek nedeniyle sarmak gözlük kullanarak havadan kaynaklı olabilecek kuruluğu engelleyebilirsiniz.

Dijital Ekran Süresini Kısıtlama; Dijital ekranlara bakarken daha az göz kırparız, gözyaşı tabakası da her gözlerimizi kırptığımızda yenilendiği için göz kuruluğu oluşur. Düzenli olarak mola verilmeli, refleks dışında da göz kırpılmalı ve mümkünse bu süre için bir sınır belirlenerek buna sadık kalınmalıdır.

Göz kuruluğu hissettiğiniz anda birkaç dakika içinde gözlerinizi göz damlası ile kolayca nemlendirebilirsiniz. Göz damlalarından bazıları lens kullanmayanlar için, bazıları lens kullananlar için bazıları ise yani lensmarket.com’da olanları hem lens kullanan hem de lens kullanmayan kişilerin kullanımı için uygundur.

Her sağlık ürününde olduğu gibi göz damlasını da hekim onayı sonrası Lensmarket.com üzerinden sipariş vererek kolayca kullanabilirsiniz.


Bu içeriğin tüm hakları saklıdır. İzin alınmadan kopyalanamaz, alıntı yapılamaz.

Bu sitede yer alan metinler bilgilendirme amaçlıdır. Göz doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almanızı öneriyoruz.

Bu makaleyi beğendiniz mi ?

Scroll
Bizi Arayın
Anket

ANKETE KATIL,
İNDİRİMİ YAKALA

lensmarket.com kontakt lens kullanıcıları deneyimleri

En iyi lens nereden alınır? Sorusunun cevabı lensmarket.com. Satışını yaptığımız ürünlerle ilgili yorumları bulabilirsiniz.