Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir?

Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir?

26.12.2024


Glokom, gözdeki normal sıvının düzgün bir şekilde boşaltılmaması nedeniyle oluşan bir grup rahatsızlıktır. Yüksek göz tansiyonu, gözü beyne bağlayan optik sinire zarar veren bir basınç yaratır ve görme kaybına neden olur. Göz tansiyonunun nedenleri tam olarak anlaşılmamış olsa da yaş, aile geçmişi, genetik yatkınlık, diyabet ve yüksek miyopi gibi diğer tıbbi durumlar riski artırabilir. Göz tansiyonu her yaştan insanı etkileyebilir, ancak 60 yaş üstü yetişkinlerde daha yaygındır. Halk arasında karasu hastalığı olarak da bilinen göz tansiyonu (Glokom), hastalığın son aşamalarında kendini belli eden sinsi bir hastalıktır.

Göz Tansiyonu Nasıl Anlaşılır, Glokom Türleri Nelerdir?

Göz tansiyonu (Glokom) belirtileri glokomun türüne göre değişir. En yaygın glokom türü açık açılı glokom ’dur. Genellikle yıllarca fark edilmeden devam edebilen, kademeli görme kaybı dışında rahatsız edici veya ağrılı semptomlara sahip değildir.

  • Kişi görme kaybını fark ettiğinde hastalık genellikle oldukça ilerlemiş olur.
  • Glokomun erken evrelerinde çok az uyarı işareti veya semptomu olduğundan, düzenli göz muayeneleri için doktora gitmek önemlidir.

Dar açılı glokom, daha az yaygın olmakla birlikte tıbbi bir acil durumdur ve belirtileri şunlardır:

  • Bulanık görme
  • Şiddetli göz ve baş ağrısı
  • Bulantı veya kusma (şiddetli göz ağrısına eşlik eder)
  • Parlak ışıkların etrafında renkli helelenmeler,
  • Ani görme kaybı.

Diğer glokom türlerinin çoğu, normal tansiyonlu glokom, pigmenter glokom, konjenital glokom, eksfoliatif glokom, neovasküler glokom, üveitik glokom, travmatik glokom ve sekonder glokom dahil olmak üzere bunların varyasyonlarıdır. Çoğu glokom türünün ortak özelliği, göz içi basıncının artmasıdır.

Göz Tansiyonu

Göz Tansiyonu (Glokom)Testi Nasıl Yapılır?

Glokom genellikle kendini belli etmeden geliştiğinden periyodik olarak göz muayenesi yaptırmak önemlidir. Doktorunuz göz tansiyonunuzu kontrol edecek, optik sinirlerinizi inceleyecek, görüş alanınızı test edecek, korneanızın kalınlığını ölçecek ve irisin korneayla birleştiği gözünüzdeki açıyı inceleyecektir.

Göz Tansiyonu Değerleri Ne olmalıdır?

Göz tansiyonu değerleri 10 ile 20 mmHg arasında normal kabul edilmektedir. Fakat sadece göz içi basınç değerlerine bakarak sağlıklı olup olmadığımıza karar veremeyiz. Glokomda kornea kalınlığımız da önemli rol oynamaktadır.

21 mmHg den yüksek tansiyon oküler hipertansiyon olarak adlandırılır. 21 mmHg’den yüksek göz içi basıncı ve 555 mikrondan ince bir kornea görme için risk oluşturacaktır.

Göz Tansiyonu (Glokom) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Glokom tedavisi genellikle reçeteli göz damlalarıyla başlar. Damlalar gözden sıvı akışını düzelterek veya gözünüzün ürettiği sıvı miktarını azaltarak göz basıncını düşürmeye yardımcı olur. Diğer tedavi seçenekleri arasında glokomun türüne ve şiddetine bağlı olarak lazer tedavisi ve çeşitli cerrahi girişimler yer alabilir.

Göz Tansiyonu Baş Ağrısı Yapar Mı?

Özellikle dar açılı glokomda göz içi sıvısı boşaltılamadığından yüksek basınç nedeniyle şiddetli baş ve göz ağrısı oluşabilir. Bulantı, Kusma ve görüş kaybı eşlik edebilir. Bu tür bir durumda en hızlı şekilde göz hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

Göz tansiyonu Düşürmek İçin Ne Yapmak Lazım? Göz Tansiyonu Hangi Yiyecekler Düşürür?

Sağlıklı ve dengeli bir diyet göz tansiyonunuzun yönetimi açısından faydalı olabilir. Özellikle şeker hastalığınız (Diyabet) var ise bu göz tansiyonunuzu etkileyebilir.

Kan şekeri seviyenizi düşürmeye yardımcı olmak için şeker ve karbonhidratlarınızı azaltmalısınız. Şekerli yiyecekler, ekmek ve nişastalı yiyecekleri azaltmak demektir. Beslenme alışkanlıklarınızı iyileştirmek yalnızca göz tansiyonunuza değil, genel sağlığınıza da yardımcı olacaktır.

Sağlıklı bir diyet yapmak, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm uygun besinleri aldığınız anlamına gelir. Buna, göz sağlığınız için iyi oldukları için A, E ve C vitaminleri ve faydalı yağ asitleri açısından zengin yiyecekler dahildir.

Yenebilecek besinlere örnek olarak somon, kuruyemiş ve koyu yeşil yapraklı sebzeler verilebilir.

Fakat beslenme sadece genel anlamda destek sağlayacaktır. Göz tansiyonunuzun düşmesi için mutlaka göz hekiminizin tedavi ve tavsiyelerine uymalısınız.

Bu sitede yer alan metinler bilgilendirme amaçlıdır. Göz doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almanızı öneriyoruz.

Bu makaleyi beğendiniz mi ?

Scroll
Bizi Arayın
Anket

ANKETE KATIL,
İNDİRİMİ YAKALA

lensmarket.com kontakt lens kullanıcıları deneyimleri

En iyi lens nereden alınır? Sorusunun cevabı lensmarket.com. Satışını yaptığımız ürünlerle ilgili yorumları bulabilirsiniz.