Kontakt Lensin İcadı ve Gelişim Süreci
Kontakt lensin ilk serüveni 16. YY’da başladı ve yüzyıllar boyunca birçok araştırma ve geliştirme sonucu bugünkü haline geldi. Üretici firmalar tarafından durmaksızın devam eden çalışmalarla, teknolojinin yarınını kontakt lens kullanıcıları bugünden yaşamaya devam edecek gibi görünüyor.😊
Kontakt lenslerin sadece korneayı kaplayan versiyonunun üretilme ve kullanılma geçmişi yüzyıldan az olsa da, icadı ve gelişim süreci uzun ve meşakkatli olmuştur. Tarih boyunca farklı formlara karşımıza çıkmaktadır. Örneğin; İlk fiziksel olarak takılmış kontakt lens aslında camdan yapılmıştı! Biz de hayal bile etmekte zorlanıyoruz, bu konuda yalnız değilsiniz.😊
Biliyor Musun ?
İlk düzeltici kontakt lensler üfleme camdan yapılmıştır.
Kontakt Lens Ne Zaman İcat Edildi?
Kontakt lensin konsepti ilk kez 1508 yılında gerçekleştirildi, bu nedenle de kontakt lensin icat tarihi 1508 olarak kabul edilmektedir.
Kontakt Lensler Adını Nereden Alıyor?
Önceki dönemlerde sıvıyla dolu bir cam tüpü doğrudan korneayla temas edecek şekilde kontakt lens üretilmiştir. Kontakt lensler, korneayla doğrudan temas ettiği için de adını buradan almış ve bu şekilde kalmıştır.
Kontakt Lens Kullanmaya Nasıl Başlayabilirim?
Eğer kontakt lenslerle ilk kez tanışacaksanız ilk adım olarak bir göz doktoruna lens muayenesi olmalısınız. Kontakt lens bir göz doktoru tarafından reçetelendirilmeli ve doğru bir şekilde göze yerleştirilmelidir.
Göz doktorunuz göz yapınızı ve gözyaşınızı değerlendirecek ve sizin için en uygun olan kontakt lens çeşidini ve değerini belirleyecektir.

Kontakt Lensi Kim Buldu?
Leonardo da Vinci, geliştirdiği ilk portatif ile kontakt lensin oluşum sürecisin başlatan isim olmuştur. 1508'de Leonardo da Vinci çeşitli kontakt lens formlarını çizdi ve tanımladı ancak gerçekte bir lens veya cihaz geliştirmedi.
Kontakt Lensin Mihenk Taşı Gelişmelerini Kronolojik Olarak Sıralarsak;
1508
1508'de Leonardo da Vinci ilk kontakt lensin çizimini gerçekleştirmiştir. Leonardo da Vinci, korneaya yeni bir refraktif yüzey oluşturmanın çeşitli olasılıklarına ilk olarak 1508 yılında yaptığı eskizlerde yer vermiştir. Yaptığı bir çalışmada büyük kubbe şeklinde bir camın içine su doldurarak gözün bu kaba daldırılmasının, teorik olarak azalmış görme keskinliğini arttırabileceğini belirtmiştir. Zamanın ötesinde bir buluş olduğu için konu o dönemde ilerleyememiştir. Kontakt lensin fikir babası diyebiliriz, ancak bir lens ya da cihaz gelişimi ilerleyen tarihlerde olmuştur.
1636
1636'da Leonardo'nun çalışmalarını inceledikten sonra, Fransız bilim insanı René Descartes, yayımlanan “Görmeyi Mükemmelleştirmenin Yolları” başlıklı yazısında öne başka bir fikir atmıştır.
>> Sıvıyla dolu bir cam tüpü doğrudan korneayla temas edecek şekilde yerleştirmek ve korneayı nötralize etmek.
Descartes'ın icadı görüşü geliştirmek için bir nebze işe yarasa da ne yazık ki, onu kullanmak göz kırpmayı imkansız hale getirdiği için sürekliliği olmamıştır.
Ancak, Descartes, merceği tam sklera (gözün beyazı) yerine doğrudan korneaya yerleştirmeyi öneren ilk kişi olduğu için kontakt lenslerin gelişim sürecine büyük bir katkı sağlamıştır.
1800’lerde Kontak Lensin Gelişim Süresi
1823
İngiliz astronom Sir John Herschel ilk kontakt lens tasarımını gerçekleştirdi.
1887
F. G Muller hasta gözkapağından korneayı korumak için transparan korneal kısmı olan bir ince cam kabuk icat etti.
1888
A.Eugene Fick tarafından kırınım gücü olan ilk skleral kontakt lens tanımlandı. E.Kalt ise, keratokonusu düzeltmek için korneal kontakt lensleri kullanmayı amaçladı. Adolf Eugene Fick ve Eugene Kalt birbirinden bağımsız olarak 1888 yılında insan gözüne takılabilen ilk kontakt lens tasarımını ortaya çıkarmışlardır.
1892
Carl Zeiss Company (Jena, Almanya) optik spesifikasyonları tam olan ilk kontakt lensleri üretmiştir.
1900’Larda Kontak Lensin Gelişim Süresi
1936
New York’ta William Feinbloom isimli göz doktoru, bugün bildiğimiz şekliyle ilk plastik kontakt lensleri üretmeye başlamıştır.
1937
William Feinbloom sentetik plastikten yapılmış ilk skleral kontakt lensi geliştirmiştir.Fleinbloom sert camın ve yumuşak plastiğin birlikte kullanıldığı kontakt lensleri 1937 yılında geliştirdi. Bu lensler günde sadece 1-2 saat kullanılabilmekteydi. Bugün için az, o dönem için iyi bir süre diyebiliriz.😊
1938
John Muller ve Theodore Obrig, PMMA'dan skleral kontakt lens yapmışlardır. Böylece daha hafif ve oküler duyumu daha az olan lensler ortaya çıkmıştır.
1943
Norma Bier geçirgen skleral lensleri tanımlamıştır.
1944
Kevin M.Tuohy günümüz sert lenslerinin habercisi olan PMMA plastik korneal lensleri üretmiştir.
1948
Kevin Thouhy ingiltere'de 1948 yılında sert plastikten kornea kontakt lenslerini geliştirmiş ve patentini almıştır.
1950'ler
Otto Wichterle ilk yumuşak kontakt lensi geliştirmiştir.
1952
Mikrokornealler tanıtılmıştır.
1956
Kornea kavisine uygun kavisli Contour Kontakt lens piyasaya çıkmıştır.
1960
Kontakt lensler için modern döneme giriş diyebiliriz sanırız.😊1960'da Prof. Otto Wichterle ve Dr. Drahoslav Lim kontakt lens yapımında HEMA'yı önermişlerdir. Polymacon lensler (%38 su içeriğine sahip) piyasaya çıkmıştır. (Bausch & Lomb)
Çekoslovakya’dan Otto Wichterle’in HEMA’yı geliştirmesiyle yumuşak hidrofilik plastikten imal edilmiş ilk yumuşak kontakt lensler 1964 yılında yapılmıştır. Su içerikleri ve oksijen geçirgenlikleri nedeniyle bu lenslerin kullanımları çok daha rahattı.
1969
Griffin Contact Lens Company tarafından %58 su içeren “Lathe-cut” Softcon kontakt lens üretildi. Uzun kullanım süresine sahip lensler üretilmiş oldu.
1971
Bausch & Lomb yumuşak kontakt lens teknolojisini hayata geçirmiştir.
1978
Gaz geçirgen lenslerin piyasaya çıktığı yıl olarak tarihe geçmiştir. Gaz geçirgen (GP) lensler oksijeni ileten sert, dayanıklı plastikten yapılır.
1979
Uzun süreli kullanım için kontakt lensler tanıtılır
1980
Silikon lens yapımında kullanılmaya başlanmıştır. Silsight (Dow Corning) ilk silikon kontakt lens türü olmuştur
1987
Tek kullanımlık kontakt lens 1987’den beri günümüze kadar sevilerek kullanılıyor.😊
1994
Günlük kullan -at lensler kullanıma sunulur.
2002’den Sonra Türkiye’de Kontakt Lens Kullanımı
Aylardan Şubat, günlerden Çarşambaydı. Türkiye’deki kontakt lens kullanıcılarının hayatına bir web sitesi girdi ve artık hiçbir şey eskisi gibi olmadı…
Kontakt lens reçetesini yeni alanlar olsun, reçetesi olup henüz kontakt lens almayanlar olsun hepsi arama motorlarına kontakt lens yazdıkça lensmarket.com ile karşılaşıyor ve bu kadar kolay lens almanın mümkünlüğüne şaşırıyorlardı.
Reçetesine uygun lensi almakta zorlananlar ise çağrı merkezini arayarak bir kereliğine fazladan birkaç dakika ayırıp sorularını sorup, siparişlerini oluşturuyorlardı.
Gel zaman git zaman derken, 20 yılı aşkın süre doldu.
Sipariş veren lens kullanıcılarında birler, onlar - onlar yüzler – yüzler, birler oldu derken nerdeyse tüm lens kullanıcılarına temas etme şansımız oldu.
Daha fazla kendimizi anlatmadan biz çalışmaya devam edelim en iyisi.
“Ne de olsa kişinin aynası iştir, söze bakılmaz.” prensibi ile bugüne kadar devam ettik, madem sizleri layık olmaya başardık yine öyle devam edelim.

Kontakt Lenslerin Gelişim Sürecini 7 Madde ile Özetlersek;
- İlk Fikirler Prototipleri (1600 -1800'ler)
- İlk Cam Örnekleri (1887–1888)
- Plastik Kontak Lensler (1936–1938)
- İlk Plastik Kornea Kontakt Lensleri (1948)
- İlk Yumuşak Kontakt Lensler (1950'ler)
- Yumuşak Kontakt Lensler için Modern Dönem(1970'ler)
- Lens Market Web Sitesinin Açılışı (2002)
Günümüzde Kontakt Lens Kullanımı
Seri üretildiği ilk günden günümüze kadar kontakt lensler dünyanın her yerinde, her gün milyonlarca kişi tarafından kullanılmaktadır.
Kontakt lensler, görme telafisi için engellenmemiş bir görüş alanı sağlıyor. Spor yapanlar, sık sık seyahate çıkanlar, yoğun çalışma saatleri olanlar ve özgür hareket etmeyi sevenler için bu durumlarda kontakt lensleri mükemmel seçenek haline getiriyor.
Günümüzde kontakt lensler, da Vinci'nin ilk konseptinden çok uzaktadır. Lens kullanıcıları için çok pratik ve konforludur. Özel bir çaba sarf edilmediği sürece dışarıdan fark edilme olasılıkları çok düşüktür.
Kontakt lenslerin gelişim süreci her geçen sürede daha da heyecanlı bir hal alıyor. İster görme kusuru telafisi için, ister göz renginizi değiştirmek için olsun. Artık tek ihtiyacınız lens reçetesi ve kısa bir lensmarket.com ziyareti, gerisi biz de. 😊
Kontakt Lensler ve Gelecek
Artık çoğu ürün, akıllı hale geldiğine ve yapay zeka hayatımıza daha fazla dahil olmaya başladığına göre kontakt lensler için de yeni gelişmeler olacağa benziyor.
Örneğin, gelecekte 'akıllı kontakt lensler' piyasaya çıkabilir. Lensler nesnelere yakınlaştırma yapmalarına veya metinleri daha kolay okunabilir hale getirmelerine olanak tanıyan özel bir işleve sahip olabilir. Kontakt lenslerin geleceği için başka neler olabileceğini kim bilebilir!
Ben buraya lens market için yorum yazıcam acuvue zaten 4 yıldır kullandıgım lens memnun olmasam kullanmazdım.Ancak bu ekip bu site öyle özverili öyle ilgili ki bana kötü bir üründe gönderilse mutlaka bir açıklamaları vardır derdim. Çünkü call center ekibi anında sorunlarınıza dönüş yapan ilgili kibar ve yardımsever.Keşke tüm firmalar sizin kadar müşterilerine değer veriyor olsa ilginiz alakanız özveriniz için değerli hissettirdiğiniz için lens market kurucusu başta olmak üzere bu çalışma politikasını uygulayan herkese ekibe çok teşekkür ederim. İyi ki varsınız. Hepinize harika bir gün diliyorum❤️
Dilek H.Tedirgin olarak verdigim ilk siparisim sorunsuz bir sekilde elime ulasti.(herkes gibi tabiyki yorumlari okudum.konu sağlik ve bence en önemlisi göz olunca bir tık korkuyorsunuz) Hic tereddüt etmeyin derim.c.tesi mesai bitimi gectigim siparisim sali gunu elimdeydi.telefonla her aradigimda çözüm odaklı müsteri temsilcisi var o da okey.gelelim lense herhangi bir batma yanma kasinti vs sikayetim olmadi.kiii yapmamam gerek biliyorum uyumuslugum dahi var. uzak orta yakin görüş cok iyi.yakinda uzun sure bi seye odaklanirsam sadece birkac kez gözümü kırpma geregi duyuyorum.sonuc optiklerden cok cok ucuza guvenerek alabirsiniz.
Serpil Ö.Lens Market'ten ilk kez alışveriş yaptım, gerçekten yazılan olumlu yorumların hepsini hak ediyor. Açıkçası alışveriş yapmadan önce biraz tereddüt etmiştim. Teşekkür ederim ilgi ve alakanıza. Gelelim ilk kez satın aldığım Rainbow Color Fantasy Numaralı lense. Yıllardır Bausch+Lomb Optima Natural Look (Numaralı) Green turkuaz kullandım. Çok memnundum, lens olduğunu anlayan 100 kişiden 10 kişi diyebileceğim kadar doğaldı. ancak artık ithalatçı firma ürünü getirmediği için 20 yıl sonra ilk kez yeni bir lens aldım. Rainbow Color Fantasy Numaralı Deep Green kullandığım lense göre gözde daha oval durduğu için lens olduğu anlaşılıyor maalesef. İçerisinde sarı hareler bulunmakta. Açıkçası duruşundan memnun kalmadım. Gözlerime ağırlık yaptı ve kullanmaya başladıktan Yarım saat sonrada batma ve bulanıklaşma başladı :(
Özgül G.Merhaba ortalama 10 yıldır lens kullanıyorum . Son 2 yıldır bu siteyi keşfettim . Aldığım hizmetin hızlı ve müşteri hizmetlerinin bu kadar sağlam çalıştıgi başka bir site daha tanımadım sayılır. Aktif olarak önerilen her lensi kullandım. B&L başta olmak üzere Biofinity , acuvue oasys, Air optix hydraglide , purevision HD2, nightandday gibi herşeyi kullandım . Şu ana kadar en memnun kaldığım lens bu oldu. Hava geçidinden ziyade şu geçişi nemlendirme oranı daha önemli benim için çünkü gözlerimde kuruma sıkıntım var . Benim gibi olanlar memnun kalacaktır . Tabi hiç bir zaman için hic bir ürün herkesi memnun edemez beni memnun etti umarım deneyenler de memnun olur.
Merve Ç.şeffaf renk lens dahil bir çok renkli lens deneyimleyen biri olarak yorum yapabilme tecrübesine sahip olduğumu düşünürek şunu söyleyebilirim starling gray rengini kullanıyorum kesinlik çok iyi bir lens batma kayma yırtılma gibi bir sorunla karşılaşmadım kesinlikle gözünüz kapalı alabilirsiniz kutudan iki adet lens çıkıyor starling gray daha çok maviye kayıyor rengi çok doğal bir görüntüsü var kendi göz rengim ela yeşil tonunu kullandım pek bir farkı olmadı şeffaf lens gibi durdu ama lensin rahatlığı gayet iyi tereddüt etmeden alabilirsiniz \nkeşke fotoğraf paylaş butonu olsa zaten LENS MARKET tartşılmaz çok iyi
Dicle A.2004ten beri lens kullanıyorum. 2009dan bu yana lensmarketten alıyorum.15yıldır verdikleri sorunsuz ve hızlı hizmet için teşekkürler :) yıllar geçtikçe kesin fiyatları dışarısı gibi olur arttırırlar dedim ama bozmadılar kendilerini :) miyopum, birkaç yıl sonra muhtemelen hipermetrop başlayınca lens maceram son bulacak sanırım, gözlük daha kullanışlı olacak ama o zamana kadar lense devam... lens kullananlara birkaç öneri: *yıllarca kullanınca göz kuruluğunuz artabilir, gerektiğinde göz damlası kullanmayı unutmayın. *10yıl dolunca göz ilginç bir şekilde lense tepki verebiliyor.şaşırmayın korkmayın doktora danışın. *lens seçimi /değişimi yaparken çap vs. özellikleri gözönünde bulundurun.gözünüzdeki kaymalar batmalar yanlış ebatta seçiminizden kaynaklanıyor olabilir. son olarak 2yıldır AcuvueOasysWithTransitionsdan çok memnunum. yaklaşık 10yıldır aydınlık havada güneş gözlüğü olmadan lensle durabilmem mümkün değildi.bu lensle mümkün oluyor. çok güneşte gözlük lazım ama olsun :)
Ceren G.bu lens markasını ilk defa kullanıyorum neden bu kadar az yorum olduğunu anlayamadım ama lensler tek kelimeyle MÜ-KEM-MELL ne bir batma ne kuruluk hiçbir şey olmadı 2 haftadır kullanıyorum çok çok memnunum. ilk defa internetten lens alıyorum acaba lensin son kullanma tarihlerinde falan bir sıkıntı yaşar mıyım diye aklıma takılan bazı şeyler vardı bir kutunun tarihi 1 yıldan biraz daha uzun diğerinde de 2 yıl gibi bir süre var ve lens market o kadar kibar ve ilgili ki kargo firmasıyla ufak bir sorun yaşadım bunu belirtince hemen hızlı bir şekilde sorunumu hallettiler çok çok teşekkür ederim gerçekten bundan sonra tüm lenslerim sizden
Sevgi K.Ben yaklaşık 2 yıldır lens marketten alışveriş yapıyorum. Daha önce optikçilerden yaptığım alışverişlerde lenslerimin gelmesini en az 1 hafta bekliyordum. Fakat lensmarket sayesinde en geç 2 gün içinde lenslerim teslim ediliyor. Acuvue markasına gelecek olursak kullandığım günden beri benim için büyük bir konfor. Son zamanlarda biraz bulanıklık ve batma yapmaya başlamıştı fakat bunun lensle alakalı değil göz kuruluğu problemimden dolayı olduğunu düşünüyorum. Göz damlası kullanmaya başladım ve doktorum suni gözyaşını lensimin üzerine de damlatabileceğimi söyledi. Batma kuruma yaptığı an suni gözyaşı damlatıyorum ve düzeliyor. Lensin ince olması gözde lensi hissettirmiyor. Lenslerinizle uyumamaya ve bakımına dikkat ederseniz sorun yaşamayacağınız, güvenerek kullanabileceğiniz bir marka.
Selda K.Arkadaşlar size şöyle kesin bir bilgi vereyim. bu lensi yorumlara bakıp korkarak aldım ama BC değerimin 8.90 olduğu için bu lensi kullanmam gerekiyordu. diğer 8.6 olan lensler gözümde kuruluk yapıyordu. Yorumlar umudumu düşürdü ama 1 haftadır kullanıyorum ve BC değeri 8.90 olan arkadaşlar korkmadan alsınlar. Yorumlarda bahsedildiği gibi çok kalın değil Acuvue oasys ten bir tık kalın sadece.Netlik konusunda Acuvue 720p ise purevision2 1080p dir. Gözümde batma yanma hissi olmadı ama belki bunun sebebi BC değerimin 8.90 olmasından kaynaklı olabilir.Taktıktan 1saat sonra gözümde olduğunu unutup elimi burnuma götürüp gözlüğü düzeltme hareketini bile birçok kez yaptım. Sabah taktım ve saat gece 1 olmasına rağmen hala aynı netlikte ve herhangi bir yanma, batma, kuruluk ya da gözümü ağırlaştırması olmadı.BC değeri 8.90 olan herkes içi rahat bir şekilde alabilir ve lensmarket çalışanlarına teşekkür ediyorum. Kibarlıkları ve sorun çözmeleri çok iyiydi. İlk kez bir lense yorum yapıyorum, memnunum
Mehmet Ö.Sipariş vermiş olduğum üründe sorun yaşadım bunu lens markete belirttim ve o kadar hızlı dönüş yapıldıki bunu beklemiyordum, çözüm için o kadar çaba vardiki sadece çözüm değil aynı zamanda çok hızlı çözüme ulaştırmak için müşteri memnuniyeti en üst düzeyde önemsemeleri gerçekten çok şaşırttı 1 gün içinde sorunum çözüldü çok memnun kaldım müşteri temsilcisi ve lens market çok başarılı kibar nazik ve yapıcı olmarı çok güzel. Yanlış anlaşılmasın ama her firma böyle olmaz. Kargom ulaştı ve gayet güzel memnun kaldım. Çok teşekkür ediyorum Lens Market.
Gülsüm K.