Lens Sözlüğü

Gözün içindeki lensin bulanıklaşmasıdır. Katarakt, ışığın lensten geçerek gözün arka kısmında bulunan ve sinirleri içeren tabakaya (retinaya) ulaşmasını engeller ve böylelikle görme problemlerine yol açar. Katarakt cerrahi müdahale ile ortadan kaldırılabilir ve yerine göz içi lens implantı yerleştirilebilir ve bu şekilde görme yeniden sağlanabilir.
Gözün en ön kısmında bulunan korneanın incelmesi ve sivrileşmesiyle oluşan bir göz kusurudur. Korneanın bu anormal şekli göze giren ışığın doğru şekilde retina üzerine odaklanmasını önler ve görme problemlerine neden olur.
Orta ve yüksek seviyedeki astigmat kusurlarını düzeltmek için kullanılan ve genellikle Rx değerlerine göre kişiye özel olarak üretilen lenslerdir.
Kullanım ömrü 12 ay ya da göz uzmanının belirttiği belirli bir süre olan uzun süre kullanılabilen lenslerdir.
Pembe göz olarak da adlandırılan, göz kapağını ve göz küresini nemlendiren ve göz kapağının içi ile göz küresini örten doku olan konjonktivanın iltihap ya da enfeksiyonudur. Konjonktivite virüsler, bakteriler, irritasyon yaratan maddeler (şampuan, kir, duman, havuz kloru gibi), cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH) veya allerjik maddeler neden olabilir. Eğer konjonktivitin nedeni bakteri, virüs ya da cinsel yolla bulaşan hastalıklar ise kişiden kişiye kolayca bulaşabilir fakat erken teşhis edildiğinde ciddi sağlık riski taşımamaktadır, öte yandan allerjik konjonktivit bulaşıcı değildir.
Korneaya tam oturacak şekilde tasarlanmış ince, plastik lenslerdir ve genellikle ışığı kırma kusurlarını düzeltmede kullanılırlar.
Göz bebeği ve irisi (gözün renkli kısmı) örten ve gözün en önemli kırıcı merceği olan saydam yüzeydir. Kontakt lensler kornea yüzeyini kaplayacak şekilde yerleştirilirler.
Anormal korneal gelişmenin, yapısal ve berraklık kusurları oluşturmasıdır. Korneanın transparanlığı kollajen liflerin düzenli kafes yapısı ile sağlanmaktadır. Bu düzeni olumsuz yönde etkileyen herşey korneanın fonksiyonu ve sağlığının sağlanmasındaki en önemli etken olan transparanlığın azalmasına neden olur. Korneal distrofiler iki gözü de etkileyen bazı nadir hastalıklara da neden olabilmektedirler. Distrofi doğuştan gelebilir, fakat genellikle ergenlik çağında gelişir ve zaman geçtikçe ilerler. Hastalığın bazı formları hafif şiddetli iken bazı formları da oldukça şiddetli olabilir.
Gözdeki doğal lenstir, transparan yapıdadır ve irisin arkasında bulunur. Işık ışınlarını retina üzerine odaklar ve gözün farklı mesafelere odaklanabilmesi için şekil değiştirir.
Gözün yeterince göz yaşı üretememesinden veya üretilen göz yaşının gerekli kimyasal içeriğe sahip olmamasından kaynaklanan bir durumdur. Göz kuruluğu genellikle yaşlanmanın doğal bir sonucudur. Ayrıca göz kırpma veya göz kapağı problemleri, antihistamin, doğum kontrol hapı, antidepresan gibi ilaçların kullanımı, kuru iklim koşulları, rüzgar ve toz, arterit (eklem iltihabı) ve Sjögren sendromu gibi genel sağlık problemleri veya gözdeki kimyasal ve termal yanıklar da göz kuruluğuna neden olabilir. Gözde kurulukla birlikte; rahatsızlık, kaşınma, kızarıklık, yanma hissi, yabancı bir cisim varmış gibi hissetme ve bulanık görüş gibi semptomlar görülebilir. Gözde aşırı derecede kuruluk oluşması göz dokularına zarar verebilir, korneada (gözün ön kısmını kaplayan tabaka) çizikler oluşturabilir, görme yetisini zayıflatabilir ve kontakt lens kullanımını zorlaştırabilir.
ScrollBizi Arayın