Lens Blog
Kontakt Lens Nasıl Çıkarılır ?

Kontakt Lens Nasıl Çıkarılır ?

28.02.2020


Son Güncelleme: 10.10.2024

Kontakt lens çıkarma işlemi sizi endişelendirmesin, birkaç kez pratik yaptıktan sonra kontakt lenslerinizi çıkarmak çok hızlı ve kolay hale gelecektir. Kontakt lens çıkarmanın en yaygın ve kolay yöntemlerini sizin için maddeler halinde sıraladık.

Kontakt lens solüsyonunuzu ve kontakt lens kutunuzu elinizin altında bulundurmayı unutmayın.

Lenslerinizi Çıkarmaya Hazır Mısınız?

Lens Nasıl çıkarılır

1.Adım:

Lenslerinizi çıkarırken de ilk yapmanız gereken, toz ve kir kalıntılarını temizlemek için lense ve gözünüze dokunmadan önce ellerinizi yıkamak ve kurulamaktır.

2.Adım:

Çıkarmaya çalışmadan önce kontakt lensinizin gözünüzün ortasında olduğundan emin olun. Ortalanmış olup olmadığını anlamak için diğer gözünüzü kapatın. Eğer bulanık görüyorsanız lensiniz olması gereken yerde değil demektir. Aynaya bakarak lensinizi parmağınız yardımıyla ortalayın.

3.Adım:

Yukarı doğru bakarak alt göz kapağınızı aşağıya doğru çekin. Parmağınızı lensin alt kenarına koyun ve gözünüzün beyaz kısmına doğru aşağı kaydırın. Kontakt lensi nazikçe başparmağınız ve işaret parmağınız arasına sıkıştırın ve gözünüzden ayırın.

Lensi çıkarırken her seferinde aynı gözden başlamayı alışkanlık edinin. Sağ eliniz baskınsa sağ gözden, sol eliniz baskınsa sol gözden başlayabilirsiniz. Böylece lenslerinizi karıştırma riskini azaltmış olursunuz.

Alternatif çıkarma yöntemi;

Bir diğer yöntem ise, direkt karşıya bakarak, lensi başparmak ve işaret parmağıyla tutup çekme yöntemidir, yukarı bakarak ve kaydırarak çıkarma yöntemi size zor geliyorsa bu yöntemi deneyebilirsiniz.

Kontakt lensleri nasıl çıkaracağınıza dair adım adım bir eğitim için aşağıdaki videoyu izleyin.

Lenslerinizi çıkarırken sorun yaşıyorsanız, dikkat etmeniz gereken küçük ipuçları:

❇ Eğer zorlanıyorsanız ilk birkaç seferde lenslerinizi çıkarma işlemini aceleye getirmeyin, küçük molalar vererek tekrar deneyin.

❇ Kuru gözlere sahipseniz ve lenslerinizi çıkarmakta zorlanıyorsanız kayganlaştırıcı suni gözyaşı damlaları yardımıyla lenslerinizi rahatlıkla çıkarabilirsiniz.

❇ Çıkarma işlemi sırasında lensiniz elinize yapışırsa ya da lensin kenar kısımları katlanarak birbirine yapışırsa üzerine birkaç damla lens solüsyonu dökerek bekleyin, aksi halde lensinizi yırtabilirsiniz.

Kontakt Lens Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Gözünüzden çıkardığınız kontakt lensleri tekrar takmadan önce temizlemeli ve dezenfekte etmelisiniz. Kontakt lenslerinize bakmak zor değildir, sadece pratik gerektirir. İyi bir temizlik ve dezenfeksiyon rutini, gözlerinizi sağlıklı tutmanın en iyi yoludur.

  • Kontakt lensinizi avucunuzun içine alın ve size önerilen kontakt lens solüsyonundan birkaç damla, lensinizin üzerine dökün. Diğer elinizin işaret parmağı ile nazikçe lensin iki yüzünü de ovalayın ve bol miktarda kontakt lens solüsyonu kullanarak lensinizi durulayın.
  • Kontakt lens kabınızı kontakt lens solüsyonu ile doldurun ve temizlenmiş kontakt lensinizi uygun bölmeye yerleştirin. Kapağını sıkıca kapatın ve aynı işlemi diğer lens için de uygulayın. Dezenfekte olmaları için kontakt lenslerinizi en az dört saat kabında, solüsyon içinde bekletin.
  • Kutudaki eski veya kullanılmış solüsyonu taze solüsyonla asla karıştırmayın "üst üste ekleme" yapmaktan kaçının, çünkü bu dezenfeksiyonun etkinliğini azaltır.
  • Lenslerinizi nemlendirmek ve temizlemek için asla tükürük kullanmayın. Tükürük steril bir solüsyon değildir.
  • Lenslerinizi suyla temas ettirmeyin, onları saklamak ya da temizlemek için asla su kullanmayın. Kontakt lenslerinizi dezenfekte etmek için gerekli maddeler suda yoktur. Hatta lenslerinizi suyla temizlemek sudaki bakterilerin lens üzerine bulaşmasına ve kirliliğe neden olabilir ve gözlerinize düzeltilemez zararlar verebilir.
  • Tarihi geçmiş kontakt lens solüsyonu kullanmayın. Steril kalması için kontakt lens solüsyonunu başka bir şişeye dökmeyin.

Kontakt Lens Solüsyonun İçinde Neler Var?

Kontakt lens solüsyonunun bileşenleri arasında nemlendirici solüsyon, dezenfektanlar, protein gidericiler ve koruyucular bulunur.

Kontakt Lens Solüsyonu Ne İşe Yarar?

Kontakt lens solüsyonunda bulunan;
Yoğun nemlendirici solüsyon, lenslerinizin kurumasını engelleyemeye yardımcı olur.
Dezenfektanlar, mikropları lenslerden uzak tutmaya yardımcı olur.
Protein gidericiler, gözyaşı filminizde bulunan tortuları gidermeye yardımcı olur.
Koruyucular solüsyonun son kullanma tarihinden önce bozulmamasını, güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlar.

Kontakt lens solüsyonlarını incelemek ve sipariş etmek için tıklayın.

Eğer günlük lens kullanıyorsanız yukarıda anlatılan saklama prosedürü sizin için geçerli değil. Günlük tek kullanımlık lenslerinizi, gün sonunda atmanız gerekir.


Bu içeriğin tüm hakları saklıdır. İzin alınmadan kopyalanamaz, alıntı yapılamaz.

Bu sitede yer alan metinler bilgilendirme amaçlıdır. Göz doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almanızı öneriyoruz.

Bu makaleyi beğendiniz mi ?

ScrollBizi Arayın
lensmarket.com kontakt lens kullanıcıları deneyimleri

En iyi lens nereden alınır? Sorusunun cevabı lensmarket.com. Satışını yaptığımız ürünlerle ilgili yorumları bulabilirsiniz.